Посета служби поливалентне патронаже Дома Здравља у Грачаници

Влада Луксембурга је почетком 2015. године  започела програм подршке патронажној служби на Косову. Од маја 2020. овим програмом обухваћено је и шест општина са већинским српским становништвом, јужно од Ибра. На годишњем нивоу служба патронаже обави и до 20 хиљада посета породиљама бебама и трудницама на терену.

Служба поливалентне патронаже дуги низ година функционише при Дому здравља у Грачаници и једна је од битнијих грана здравственог система. Она има за циљ да редовно обавља кућне посете трудницама и породиљама, новорођеној деци, одојчадима, деци предшколског узраста женма у генеративном и постгенеративном добу, особама треће генерације које имају неку хроничну болест попут дијабетеса, кардиоваскуларних и малигних оболења.

Координатор службе за поливалентну патронажу Владимир Петковић, специјалиста интензивне здравствене неге који је већ три године одговоран за рад службе.

Разговор о свом послу започео је листајући документацију коју му на редовном јутарњем састанку припремају патронажне сестре.

Према рекацији могло је да се закључи да је прочитао нешто што је изазвало задовољство уочљиво на његовом маском прекривеном лицу.

Сазнајемо да је требало организовати посету близанцима.

„Како је дан започео добром вешћу?,“ кратко је прокоментарисао Владимир.

Питали смо шта сада следи? Како бира која сестра иде, где и коме у посету?

Гледајући у документацију коју је претходно добио од запослених у својој служби, каже да је свака сестра задужена за одређен број породица од најмлађих корисника до оних који су у трећем добу свог живота.

„Наше сестре се труде да тај први контак са пацијентом учине што пријатнијим, јер се њиме започиње поверење не само маме и бебе према патронажној сестри. већ и осталих чланова породице“.

Како овде наглашавју, поверење стуб са којом започињу обилазак пацијента. Сигурност и поверење које им пружа патронажна сестра само је корак напред како би пацијенти били задовољни и испуњени.

Рад патронажне службе у току пандемије

Од проглашења пандемије коронавируса патронажна служба урадилила је реорганизацију. На овом одељењу тренуто ради тим од 12 сестара распоређених у неколико смена. Оне, како наглашава њихов коордиатор Владимир Петковић, својим примером показују да се и у време пандемије мора строго водити рачуна о физичкој дистанци и коришћењу заштитне опреме, коју су добили од УНИЦЕФ-а.

Координатор сестрама на недељном нивоу даје формуларе које оне попуњавају приликом посете особи за коју су задужене. Један формулар је намењен за родитеље и новорођенче а други за све остале кориснике. Сестра је у обавези да поред основних података који су неопходни за даљу бригу о пацијенту и убаци их у формулар али и да обрати пажњу не само на понашање већ и на здравствени изглед других чланова породице.

Подаци пацијената су заштићени и чувају се у породичном картону.

Инсистира се да се приликом обиласка пацијента увек ставља акценат на промоцији превентиве, како не би дошло до оболевања или даљег напредовања одређене хроничне болести.

„Сада посебно у току пандемије коронавируса патронажне сестре свакодневно позивају хроничне болеснике и распитају се за њихово здравствено стање. На тај начин се информишу о њихововим потребама“, каже Петковић.

У току разговора са координатором, сестра Олгица поред документације припрема и торбу са опремом неопходном за обраду бебиног пупка.

Она је добила задатак да обиђе близанце и њихову мајку. У породици Столић пресрећна мајка Мирјана патронажну сестру дочекује на улазним вратима и показује пут до собе у којој бораве деца.

Лагано узимајући прво Мијата обража му се нежним гласом речима да је „он  дивни малени дечак који ће јој кад порасте упутити осмех. У међувремену она спретно и пажљиво скида газу и превија беби пупак.

Док мајка помно прати сваки покрет патронажне сестре, она је обавештава да ће је обилахити сваког дана све док Мијату и Вукану не отпадне пупчаник.

Када је завршила са превијањем пупчаника сестра показује мајци технику широког повијања беба даје савете када и колико их треба купати и како наизменично дојити млеком. Објашњавала на који начин беба осећа блискост са родитељима те да што чешће требају да практикују додир „кожа на кожу“ како мајке тако и оца.

Док испуњава формулар сестра поливаленте патронаже разговара са радитељима деце. Распитујући се о томе да ли мирно спавају, имају и како се понашају док су будни она оставља контакт телефон како би била на услузи породици уколико им је потребна било која помоћ око близанаца.

На растанку, Олгица није заборавила да још једном напомене да се строго мора водити рачуна о хигијени чланова породице који бораве са бебама, да требају послушати савете струке које прописују физичку раздаљину, редовно прање руку, ношење маски у затвореном простору. Искористила је прилику да током посете породицу Столић информише о томе да је редовна вакцинација беба веома важна за њохов имунитет.

Пише: Снежана Перић Богдановић – ФДМЦ

Повезани чланци

Back to top button