После 23 године, нема одговорних за Ливадице, врховни суд ослободио Фљорима Ејупија због недостатка доказа

Данас се навршава 23 годинe од како је на територији Косова и Метохије почињен један од најмонструознијих терористичких напада, у коме је погинуло 12, а повређено 43 Срба, саопштила је Канцеларија за Косово и Метохију.

У Ливадицама код Подујева, у експлозији мине која је била постављена испод моста на магистралном путу, у ваздух је дигнут аутобус „Ниш експреса“. У аутобусу су се налазили расељени Срби који су у пратњи војника Кфора ишли у Грачаницу, да обележе Задушнице.

У овом монструозном нападу погинули су: Сунчица Пејчић, Живана Токић, Слободан Стојановић, Мирјана Драговић, Вељко Стакић, Ненад Стојановић, Милинко Краговић, Лазар Милкић, Драган Вукотић и Небојша, Снежана и Данило Цокић, који је имао свега две године.

„Ни после више од две деценије за овај злочин нису одговарали ни непосредни извршиоци ни њихови налогодавци, што између осталог сведочи о потпуној неспособности и незаинтересованости привремених институција самоуправе у Приштини да се суоче са злоделима почињеним у име такозваног независног Косова, али и о пасивности међународне заједнице. Поражавајућа је чињеница да је овај случај затворен, а да је јединог осумњиченог, Фљорима Ејупија, који је у првостепеном поступку био осуђен на 40 година затвора, тзв. Врховни суд Косова ослободио 2009. године, услед недостатка доказа“, наводи се у саопштењу Канцеларије за КиМ.

Канцеларија истиче да се злочин у Ливадицама десио у присуству међународних снага безбедности и управо зато представља и пораз међународне заједнице на Косову и Метохији која се показала недораслом да осигура безбедност за Србе на КиМ, али и правду за све жртве.

„Подсећамо да се још увек не зна ко је убио српску децу у Гораждевцу, 14 жетелаца у Старом Грацком, породицу Столић у Обилићу, ко скоро свакодневно пали и руши српске куће и скрнави цркве и манастире на Космету“, наводи се на крају саопштења.

Повезани чланци

Back to top button