После 25 година на Лучиндан је служена литургија у витомиричком храму

Празник Светог Апостола Луке посебно је свечано обележен у Витомицири крај Пећи где је Владика Теодосије први пут после 25 година служио свету ахријерејску литургију. Тиме је и званично почела обнова храма који је после рата оштећен и девастиран.

У храму који се обнавља, Лучиндан је окупио педесетак преосталих Срба из метохијских села.  Учитељица у пензији Момирка Вукмировић у Витомирицу се вратила пре годину дана. Она је једина српкиња у овом селу пећке котлине где је до 1999. године живело близу хиљаду Срба. 

„Отакад сам отишла само сам желела да се вратим. С том жељом сам легала да спавам и стално ми је била Витомирица пред очима“, прича Момирка и додаје да су црква у селу Патријаршија и Дечани део сваког Србина одавде.

С комшијама, каже, нема проблема иако живи сама у парохијском дому надомак цркве.

„Живети овде је Божји благослов, нико ме не узнемирава, уљудно се јаве… само Боже помози и подржи“, прича Момирка.

Предање о словенском Кнезу Витомиру који је одлучио да крај Белог Дрима подигне себи двор живи међу расељеним из овог места. На Лучиндан они су се окупили око свог свог храма и  иницијативе да обнове и цркву и гробље у Витомирици, прича домаћин славе Бобан Меденица

„Изузетна ми је част да сам домаћин славе на дан Светог Луке. Ми смо се као удружење Витомиричана „Кнез Витомир“ удружили пре две године и заједно са сестром Момирком покренули обнову храма и гробља и срећни смо што данас први пут после рата прусуствујемо литургији у овом храму“, рекао је Меденица.

Обнова цркве, литургије и живота радује, рекао је владика рашко призренски Теодосије након литургије која је окупила домаћина из Витомирице али и Србе из Белог Поља, Гораждевца и осталих повратничких средина око Пећи.

„И ово запустело место је оживело – васкрсло. Даће Бог да се и овај храм чију смо обнову започели у потпуности засија о обнови оном васкршњом лепотом после обнове. Рекао бих да је ово само почетак и да ћемо из године у годину да се овде сабирамо у још већем броју“, рекао је владика Теодосије.

Фото: Ризница

На Лучиндан су године 1912. јединице црногорске војске ослободиле Витомирицу од Турака. Читав век касније, а после нових страдања и патњи по овдашње Србе, на исти дан, обнавља се и храм посвећен светом апостолу Луки.

(Ризница)

Повезани чланци

Back to top button