После Новог Сада, „Безимени“ у Галерији у Грачаници

Изложба радова младих вајара Косова и Метохије, „Безимени“ биће отворена у Галерији Дома културе „Грачаница“ у петак 06. новембра 2020. године, од 19 часова.

Како је саопштено из Дома културе, изложба је прво представљена у Малом ликовном салону у организацији са Културним центром Новог Сада прошлог месеца, а сада ће и публика у Грачаници имати прилику да види радове младих вајара који живе и стварају на Косову и Метохији.

„Дом културе „Грачаница“ је у дужем периоду, на различите начине пратио њихов рад, идентификовао их и имао, делимичан увид у стварање. Улазак у гето-атеље и излазак на светло ових радова, није само откривање безимених стваралаца, него и откриће једне сведене поетике облика која настоји да се конституише као посебни израз настао између различитих облика и феномена зла. Ова изложба, први пут идентификује, представља и оквирно вреднује једну нову и непознату генерацију у оквиру савремене ликовне сцене Косова и Метохије. Овај скулпторски опус до сада није описиван, периодизован и евентуално вреднован и критички обрађиван.“ – пишу у предговору каталога Маја Тодић и Небојша Јевтић, селектори изложбе.

На изложби ће бити изложени радови Игора Чепкеновића из Липљана, Ђорђа Јоцића из Вучитрна, Ане Гашић их Осојана, Владимира Антића из Косовске Митровице, Славише Михајловића из Косовске Каменице, Бранислава Ристића их Штрпце, Ненада Милосављевића из Доње Гуштерице, Милисава Шарца из Косова Поља и Александре Станковић из Призрена. Сваки од аутора заступљен је са по две скулптуре.
Због пандемије вируса COVID-19, отварање изложбе ће протећи уз поштовање правила и упутстава која су прописана, са смањеним бројем посетилаца.

Изложба се може погледати сваког радног дана до 06. до 20. 11. 2020. у периоду од 9 до 15 часова. Организаотори: Дом културе „Грачаница“, Фондација „Симонида“ и Косовскометохијски одбор Матице српске.

Повезани чланци

Back to top button