Постављени дисклејмери на Мердару: Од 1. јануара са РКС таблицама без прелепљивања таблица пут централне Србије

На административним прелазима Косова и Метохије и уже Србије вечерас су постављени дисклејмери (обавештење о клаузули о одбијању одговорности)  о престанку прелепљивања РКС регистарских ознаке на возилима која из правца Косова и Метохије узлазе на подручје централне Србије.

Дисклејмери на српском и енглеском језику вечерас су постављени на административно прелазу Мердаре, а возила са РКС таблицама у централну Србију од 1. јануара моћи ће да улазе без прелепљених симбола Косова.

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковиић обавестио је раније јавност да је одлука донета како би се „омогућила слобода кретања за сва возила“ и да ће она „олакшати животе Србима на КиМ јер они највише користе административне прелазе“.

На дисклејмеру који је постављен на административном прелазу Мердаре последњег дана 2023. године наглашава се да је омогућавање учешћа у саобраћају возила са РКС регистарским ознакама омогућено искључиво из практичних разлога, како би се омогућила слобода кретања, а да то не значи и признавање једностраног проглашене независности Косова.

Мердаре 31. децембра 2023, фото: РТВ Грачаница

„Омогућавање учешћа у саобраћају на путевима свих возила која су регистрована од стране привремених институција самоуправе у Приштини се врши искључиво из практичних разлога ради олакшавања положаја појединаца и омогућавања њихове слободе кретања и не може се тумачити као признавање једнострано проглашене независности ‘Косова’, не прејудицира одређивање коначног статуса ‘Косова’ и не може се тумачити као пристанак Београда на одступање од права гарантованих Резолуцијом Савета безбедности Уједињених Нација“ написано је у обавештењу.

Такође је наведено и да се омогућава коришћење личних карата издатих од стране Приштине (Косова) искључиво из практичних разлога и не може се тумачити као признавање једнострано проглашене независности Косова.

Исту меру требало би да примени и влада у Приштини. Аљбин Курти је раније најавио је да ће одлуку о слободном кретању возила са српским таблицама на КиМ влада донети након што се увери да власти у Београду спроводе своју. На седници владе привремених институција у Приштини поручио је да је њихов став о регистарским таблицама „све ово време био заснован на реципроцитету“.

Повезани чланци

Back to top button