Постхумна изложба Зорана Фуруновића у Грачаници

Изложба слика Зорана Фуруновића, дугогодишњег редовног професора и декана Факултета уметности Приштина са привременим седиштем у Косовској Митровици, једног од најзначанијих и најпризнатијих приштинских сликара биће организовна у Галерији Дома културе у Грачаници у понедељак 02. октобра 2023. године у 20 часова.

Прва постхумна изложба радова Зорана Фуруновића наставак је систематизације, проучавања и указивања на човека који је оставио неизбрисив траг у српској стварајућој култури с краја 20. и почетка 21. века на Косову и Метохији. О томе сведочи његово сликарство, као и десетине сликара којима је био ментор, и у чијем раду се препознају негови поетички утицаји, који се могу дефинисати и одредницом приштинска школа.

 „Када је реч о сликарству Зорана Фуруновића, процес реаговања на основне одреднице времена ишао је током што је, разуме се, произашао из диктуса његовог унутрашњег бића. Ту је реч о изражајном осећању блискости са земљом и њеним слојевима – схватање да сопствене корене ваља тражити у њој самој…Коначно у том додиривању са земљом постојала је и друга страна: настајало је осећање обеспокојавајућег бескраја, изједначеност даљине и висине и , што је веома важно, осећање  о њиховој суровој игри са човеком без уточишта баченим усред бескраја.“ – пише о уметности Зорана Фуруновића, историчар уметности проф. др Срђан Марковић.

„Заокупљено идејом места, простора и завичаја, стваралаштво Зорана Фуруновићa je уметност ослобођене индивидуалности, авагардна неоекспресионистичка плоха синтетизованих ликовних елемената, специфичних хроматских структура и цртачких наративних токова. Тај дводимензионални кохабитациони модул интегрише вечиту интимистичку причу уметниковог света, истраживање могућности успостављања дијалога између добра и зла, и сведочење о ништавилу на сопственој земљи, које је га окружује, а које је наметнуло време бесмисла и ужаса. Низови просторних слојева одраз су интимне стваралачке исповести прожете ансамблом знакова, акцентованих ритмичким призорима што је одвијају на граници јаве и сна.“ – каже у предговору каталога ове изложбе Небојша Јевтић, директор Галерије уметности Приштина-Грачаница.

Одржавање изложбе подржало је Министарство културе Републике Србије, Канцеларија за Косово и Метохију, СГ Приштина , Општина Грачаница, као и породица Зорана Фуруновића.

Повезани чланци

Back to top button