Поводом Дана Српске Патријарх у Бањалуци служи свету аријерејску литургију

Обележавање 9. јануара, Дана Републике Српске и Светог Стефана, почело је светом архијерејском литургијом у Саборном храму Христа Спаситеља у Бањалуци, коју служи патријарх српски Порфирије.

Патријарху, којег су испред храма дочекали бројни верници, саслужују њихова преосвештенства епископи бањалучки Јефрем, бихаћко-петровачки Сергије, захумско-херцеговачки Димитрије, никшићки Методије, викарни епископ Сава, те свештеници и ђакони Српске православне цркве.

Светој архијерејској литургији присуствују председник Републике Српске Милорад Додик, министар привреде и предузетништва Војин Митровић, министар енергетике и рударства Петар Ђокић, министар за научнотехнолошки развој и виско образовање Жељко Будимир, делегат српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ, министар одбране Србије Милош Вучевић, начелник Генералштаба Војске Србије Милан Мојсиловић, градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић.

Фото: РТРС вијести

Пре литургије организован је дочек патријарха Порфирија пред бањалучким Саборним храмом.

После литургије, у Банском двору у 12 часова, очекује се додела одликовања заслужним институцијама и појединцима, а биће одржана и седница Сената Републике Српске.

На литургији су и представници Трећег пешадијског пука (РС) Оружаних снага БиХ, удружења проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата, бројни грађани и верници.

Биће положени и венци на Српском војничком гробљу у Сокоцу, а на улицама Бањалуке од јутарњих сати трају завршне припреме за свечани дефиле који почиње у 17 часова.

(РТ Балкан)

Повезани чланци

Back to top button