Повратак Галерије уметности Приштине у завичај

Још једна установа културе од националног значаја, Галерија уметности Приштине враћа се у свој завичај, у Грачаницу, после 22 године измештања из матичног седишта. Реч је о једној од најзначајнијих приштинских културних установа, која је посебно постала позната у уметничкој јавности КиМ и Србије деведесетих година 20. века.

У изложбеном простору Галерије уметности Приштине, у згради недалеко од храма Христа Спаса и Албанолошког института, реновираном почетком деведесетих година, приређено је потом више изузетно значајних изложби истакнутих југословенских и српских уметника, сликара пре свега.

Захваљујући стручном знању и ентузијазму директора Галерије мр Љубише Танасковића, ова галерија је била домаћин најзначајнијим сликарима, графичарима и другим ликовним уметницима и те изложбе је на отварању пратило по више стотина љубитеља уметности Приштине и других градова.

На отварању су o изложама и њиховим ауторима говорили такође реномирани ликовни критичари и историчари уметности из Београда и других градова. Галерија је имала значајан фундус, поготово дела косовскометохијских српских аутора.

Са насилним исељавањем српских радника Галерије средином 1999. године све то богатство је нестало и о њему се ништа не зна.

Највећи број запослених са директором Танасковићем привремено боравиште је нашао у Београду а ова установа након тога није имала ни једну изложбу или другу врсту активности.

Директор Танасковић је, нажалост, преминуо 2017. године и више од четири године то руководеће место стајало је упражњено. На иницијативу Дома културе Грачаница и на предлог Министарства културе и информисања Србије, за новог директора Галерије уметности Приштине Влада Републике Србије недавно је именовала историчара уметности Небојшу Јевтића, који је у претходних 13 година био уредник ликовног програма Дома културе «Грачаница».

Јевтић је приштинску Галерију уметности, после 22 године, поново вратио у завичај. Њено седиште ће бити у Дому културе Грачаница, где се придружује Фолклорном ансамблу „Венац“ и Народном позоришту Приштина који су такође раније враћени у матицу –Косово и Метохију.

Повратак Галерије уметности Приштине у Грачаницу синхронизован је са великом реконструкцијом хола Дома културе „Грачанице“ и његовим претварањем у фунционалан изложбени простор. Њихов заједнички наступ, односно инаугурција и новопридошле Галерије и галеријског простора биће обављена у уторак, 1. јуна 2021. године у 20 часова на величанствен начин.

Биће отворена изложба слика недавно преминулог великог српског и светског сликара Милоша Шобајића и означити почетак рада Ликовне колоније „Видовдан 2021“, односно почетак овогодишњих Видовданских свечаности.

Седам Шобајићевих дела величине 2,5х2м, који чине легат сачињен непосредно пред ауторову смрт при Комбанк дворани у Београду, биће изложено у Грачаници. Захваљујући изузетној предусретљивости директора Комбанк дворане Игора Станковића Шобајићеве слике уступљене су за за ову прилику.  

Овим чином се ове установе придружују обележавању великих јубилеја, седам векова од подизања манастира Грачаница и од упокојења њеног ктирора, светог краља Милутина, највећег српског градитеља, који је за четрдесет година владавине подигао више од 40 цркава и манастира.

Ђорђе Јевтић

Повезани чланци

Back to top button