Празник Свете Тројице у Грачаници: Поносимо се светињама, а светиње нам празне! (ВИДЕО)

Свечаном литургијом у манстастиру а потом и литијом која је прошла главном улицом данас је у Грчаници обележен празник Света Тројица – Духови.

Празник увек пада у недељу, предесет дана по Васкрсу због чега се још и назива Света Педесетница.

На дан Свете Тројице испунило се Христово обећање ученицима да ће примити благодет духа светог и проговорити многим језицима које до тада нису знали. Тиме је завршено оснивање Христове цркве, а апостоли кренули по свету да шире Христово учење.

Фото: Ризница

Осврнувши се на важност празника и тога колико смо ревносни у литургијском животу парох Дарко Маринковић је рекао да се као народ морамо опаметити, вратити цркви и православној вери.

„Поносимо се светињама, а светиње нам празне. Кад су матуре и многи друге прославе сликамо се испред, а у цркви нам нема педесеторо људи недељно. Нека вам је срећан и Богом благословен овај празник а ја вас још једном молим опростите ми на овим речима јер ми није била намера да оне увреде већ да опамену, да се Богу призовемо и црки Њеоговој светој, јер без тога нама нема спасења“, рекао је Маринковић.

  После литије освештан је запис у дрвету храста као и водица, потом приступљено резању славских колача. Овогодишњи колачари Љубиша Андрејевић, Дејан Петковић и Небојша Ђорђевић из Грачанице предали су четвртину колача Јанку Симијоновић, Стефану Војоновићу и Николи Трајковићу из Грачанице чиме су им симболично предали домаћинство за наредну годину.

И. Миљковић 

Повезани чланци

Back to top button