Представа „Звонар Богородичине цркве“ награђена са две награде у Зајечару

„Звонар Богородичине цркве“ представа Народног позоришта из Приштине освојила је две награде на 12. позоришном фестивалу за децу „ЗајеЧАР“ у категоријама најбољи глумац и најбоља представа.

 Одлуком жирија публике, са просечном оценом 9,80 представа „Звонар Богородичине цркве“ Виктора Игоа у режији Дејана Цицмиловића проглашена је за најбољу на фестивалу.

 „Наравно да ми итекако значе ове награде, пре свега зато што је ово прва представа која је направљена у продукцији Народног позоришта Приштина са седиштем у Грачаници, Факултета уметности у Приштини са седиштем у Косовској Митровици и Дома културе Грачаница. Ово је потпуно логична сарадња која је требало још раније да буде успостављена. Представа направљена у тој продукцији већ је постигла прилично велики успех. Награда жирија публике за најбољу представу и награда стручног жирија за најбољег глумца на фестивалу су сигурно нешто што импонује и што представља неки путоказ за даље. Ова сарадња треба да се настави, то је одличан модел како да се унапреди Народно позориште Приштина са седиштем у Грачаници и студенти Факултета уметности и нашег одсека, када добију прилику да се искажу кроз улоге у представама“- рекао је Цицмиловић.

Николи Станковићу, који у представи игра свештеника Фрола, додељена је аграда за најбољег глумца на фестивалу.

„Свештеник Фроло у представи „Звонар Богородичне цркве“ заборавио је на љубав и пријатеље, иза истрајне намргођености и строгости успешно је сакрио усамљеност и жељу за прихватањем коју је уз опроштај добрих људи добио. У таквом снажном и надахнутом тумачењу Никола Станковић добија награду најбољег глумца фестивала“- наводи се у образложењу жирија.

Драматизацију Игоовог текста урадила је Биљана Митровић, а лектуру мр Андријана Виденовић. За кореографију су били задужени Елена Громилић и Игор Наумоски, о сценографији су бринули Дејан Цицмиловић и Дејан Степић, костимографкиње су Љиља Ружић и Бојана Костадиновић, а композитор Новак Ашковић. Дизајн плаката је урадила Александра Арванитидис.

Жири овогодишњег 12 позоришног фестивала за децу „ЗајеЧАР“ чинили су: Ана Бретшнајдер председник, Милош Танасковић члан, и Марија Станковић члан.

Повезани чланци

Back to top button