Представљање фотомонографије „Манастир Грачаница на разгледницама и фотографијама 1878 – 2021“ у Осојану

Промоција фотомонографије Манастир Грачаница на разгледницама и фотографијама 1878-2021. године“, аутора Марка Марковића, са пратећом изложбом, одржће се 5. децембра 2023. године у 13 часова у ОШ „Радош Тошић“ у Осојану.

Након промоције у Грачаници и на Међународном сајму књига у Београду, Архив Косова и Метохије наставља са представљањем своје издавачке и изложбене делатности широм Косова и Метохије.

Фотомонографију чини 310 разгледница и фотографија манастира Грачаница насталих у периоду од 1878. до 2021. године, на њима се може видети живот, стање, промене и многе знамените личности које су посетиле манастир Грачаницу.

Разгледница послата из Грачанице својеврсни је посредник између људи који су блиски, којих се сетимо на месту где проговара целокупна национална историја, које посредно подсећамо на завет давно дат, који нас обавезује и који треба испунити“, записао је у рецензији књиге, академик Љубодраг Димић.

„Желећи да Грачаницу понесу са собом, знани и незнани су је сликали и фотографисали, а то чине и данас“, написао је у предговору књиге јеромонах Исидор (Јагодић), заменик ректора Српске православне Богословије Св. Ћирила и Методија у Призрену.

Овом фотомографијом се отвара издавачка едиција Баштина којим се у оквиру архива осветљава богато културно-историјско наслеђе на Косову и Метохији и указује на њену перманентну угроженост.

 На промоцији ће говорити: Марко Марковић, историчар и директор Архива Косова и Метохије, Александар Стевић, историчар, Иван Вуковић, директор Дома културе „Свети Сава“ Осојане и Немања Димитријевић историчар.

Повезани чланци

Back to top button