Представници Канцеларије за КиМ и привремених органа за Општине Косово Поље, Обилић и Вучитрн обилазе поплављена подручја

Надошле воде које су протеклог дана нанеле штету бројним домаћинствима у Кузмину, Бабином Мосту, Осојану полако се повлаче. Настала штета се пописује и санира, а угрожене породице, у пратњи локалних представника власти, обишао је представник Канцеларије за КиМ Петар Недељковић.

Мештани Кузмина су после непреспаване ноћи могли да одахну јер се реке Ситница и Дреница полако повлаче у своја корита. У овој српској средини у општини Косово Поље поплављено је седам домаћстава.

Са надошлом водом из канала за наводњавање Ибар – Лепенац борили су се и житељи Бабиног Моста.

„Вода је дошла одогзо јер је пробила канал. У налету је све однела, као што видите и овај пут, пробила је у двориште и потопила купатило и дневни боравак“, прича Љубисав Славић.

Фото: Ризница

Због несанираног оштећења на каналу за наводњавање вода која се излила поплавила је четири домаћинства каже председник привременог органа за општину Обилић Горан Данчетовић.

„Мислим да плаћамо цену немару косовске компаније „Ибар – Лепенац“ јер пре два месеца је напукло дно на каналу. Они су само ставили џакове са песком и најлон који није могао да издржи притисак воде. Вода се излила на куће и помоћне објекте“, појаснио је Данчетовић.
Наводи да је у току попис оштећених домаћинстава како би уз помоћ Канцеларије за Косово и Метохију штета могла да буде и надокнађена.

Набујао је и Лаб који је поплавио двориште, помоћне објекте и подрумске просторије у домаћинству Данић.

„Вода је долазила током ноћи и јучерашњег дана, неке ствари смо успели да извучемо супруг и ја, али хидофор нам је потопљен па сада немамо воду“, каже Сузана Данић.  

Милан Костић, председник привременог органа за општину Вучитрн каже да је захваљујући прокопаним каналима решен проблем поплава у српском селу Прилужје које Ситница до сада више пута плавила.

Лаб је током претходне ноћи био на критичној тачки али на срећу опасност је прошла и ниво воде је опао за један метар, рекао је Костић.

Председник Привременог органа за општину Вучитрн Милан Костић, фото: Ризница

Угрожена домаћинства обишао је представник Канцеларије за КиМ Петар Недељковић.

„Данас је у плану да се обиђе још Осојане. После извештаја са терена стручне комисије, у сарадњи са представницима привремених органа, урадиће детаљну анализу, процену и попис штете и изаћићемо у сусрет нашем народу“, рекао је Недељковић.

Метеоролози поново најављују кишу тако да ће вероватно и наредну ноћ грађани у овим срединама провести у опрезу и срепњи да не дође до новог поплавног таласа.

(Ризница)

Повезани чланци

Back to top button