Представници Министарства за повратак обишли нападнуте Србе

Представници Министарства за заједнице и повратак, посетили су данас повратнике у Љубожди и Дреновцу, који су их обавестили да су их последњи напади додатно узнемирили.

Срби из ових села кажу да је наставак напада на њих очигледна намера да се застраше, како би поново напустили имања.

„Није лако живети у сталном страху и неизвесности али један камен нас неће уплашити, нити ће нас обесхрабрити у намери да останемо на својој земљи”, рекли су повратници из Истока.

Срби из повратничких места у општини Клина поручују да им је безбедност основни проблем те да због тога не могу да обрађују своју земљу.

Претучени Миодраг Сташић из Дреновца код Истока поседује десет хектара земље. Комшијама Албанцима је уступио 3 хектара на бесплатно коришћење не би ли његова породица могла неометано да обрађује преостало имање.

„То је немогуће, каже, због чобана из Албаније који нас физички нападају, уклањају ограде са наших имања, пале тракторе и праве штету на нашој имовини“, прича Сташић.  

Министар за заједнице и повратак Далибор Јевтић, поводом најновијих напада је нагласио да је безбедносна ситуација на Косову видно погоршана и да је процес повратка, због учесталих насртаја на повратнике и њихову имовину озбиљно доведен у питање.

”Шокантно је сазнање да су након јучерашње претње смрћу повратнику код Клине настављени напади на Србе. Похвална је ефикасна реакција полиције и привођење осумњичених за јучерашње претње смрћу упућене Србину из Клине, међутим, страх и неизвесност, која је присутна у српској заједници, може нестати једино уколико се сви починиоци кривичних дела пронађу и казне у складу са законом“, рекао је Јевтић.

Напоменуо је да је људска и морална обавеза надлежних институција да заштите повратнике као рањивију категорију становништва.

Кућа Жарка Зарића у Љубожди код Истока, који се 2017. године колективно, са још 12 породица из тог места вратио, синоћ око поноћи је каменована. Већ следећег јутра, у Дреновцу код Клине, повређен је осамдесетшестогодишњи Миодраг Сташић. Србина је на његовом имању напао комшија Албанац и наневши му повреде у пределу главе. Оба случаја су пријављена Полицији Косова, која је обавила увиђај.

Повезани чланци

Back to top button