Преговори о визној либерализацији за Косово могу почети у децембру поручио Европски парламент

Европски парламент је саопштио да ће преговори за даље процедуре либерализације визног режима за Косово вероватно почети у децембру, пише приштинска штампа.

„Трилатерални састанци између Европског парламента, Савета и Комисије  вероватно ће бити одржани у децембру и биће потребно неколико састанака да би се постигао договор. Након што је закон финализован и одобрен на пленарној седници ЕП и Савета, о актуелном споразуму о либерализацији мора се преговарати билатерално између треће земље и Европске комисије“, наводи се у одговору ЕП телевизији Кљан из Приштине.

Додаје се да ће према последњој одлуци, која је донета у среду, либерализација виза за грађане Косова биће обављена најкасније 1. јануара 2024. године.

Из чешког председништва поручили су да је ово важан корак и да ће се наставити рад са Европским парламентом да се то реализује. Нацрт омогућава грађанима са пасошима Косова да путују без виза у ЕУ 90 дана у периоду од шест месеци.

Либерализација виза за Косово биће везана за операционализацију ЕТИАС система, за који се очекује да ступи на снагу 1. новембра 2023. године.

ЕТИАС је нови систем, за који се очекује да га уведе Европска унија, где се грађани земаља са либерализацијом визног режима морају пријавити пре путовања. Тада би регистрација важила три године.

(извор: Кљан Косова)

Повезани чланци

Back to top button