Pregovori o viznoj liberalizaciji za Kosovo mogu početi u decembru poručio Evropski parlament

Evropski parlament je saopštio da će pregovori za dalje procedure liberalizacije viznog režima za Kosovo verovatno početi u decembru, piše prištinska štampa.

„Trilateralni sastanci između Evropskog parlamenta, Saveta i Komisije  verovatno će biti održani u decembru i biće potrebno nekoliko sastanaka da bi se postigao dogovor. Nakon što je zakon finalizovan i odobren na plenarnoj sednici EP i Saveta, o aktuelnom sporazumu o liberalizaciji mora se pregovarati bilateralno između treće zemlje i Evropske komisije“, navodi se u odgovoru EP televiziji Kljan iz Prištine.

Dodaje se da će prema poslednjoj odluci, koja je doneta u sredu, liberalizacija viza za građane Kosova biće obavljena najkasnije 1. januara 2024. godine.

Iz češkog predsedništva poručili su da je ovo važan korak i da će se nastaviti rad sa Evropskim parlamentom da se to realizuje. Nacrt omogućava građanima sa pasošima Kosova da putuju bez viza u EU 90 dana u periodu od šest meseci.

Liberalizacija viza za Kosovo biće vezana za operacionalizaciju ETIAS sistema, za koji se očekuje da stupi na snagu 1. novembra 2023. godine.

ETIAS je novi sistem, za koji se očekuje da ga uvede Evropska unija, gde se građani zemalja sa liberalizacijom viznog režima moraju prijaviti pre putovanja. Tada bi registracija važila tri godine.

(izvor: Kljan Kosova)

Povezani članci

Back to top button