Премијера представе „Принцеза Снежана и 10 патуљака“

Представа „Принцеза Снежана и 10 патуљака“ по тексту Бранислава Милићевића (Бранка Коцкице) биће премијерно изведена 28. фебруара у 12 часова у Дому културе у Грачаници.

Представа је настала у копродукцији Народног позоришта Приштина, Факултета уметности Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Kосовској Митровици и Дома културе „Грачаница“. Глуме студенти Драмског одсека овог факултета, а ауторски тим чине њихови професори. 

„Комад, кроз познату бајку о Снежани и седам патуљака, упознаје публикуса магијом стварања позоришне представе. Деца, кроз представу, први пут „залазе иза кулиса“ и упознају се са основним позоришним терминима: декор, костими, реквизита, музика, ефекти… упознају разлику између трагедије и комедије… и све то кроз интеракцију са глумцима.

Публика има прилику да заједно са глумцима глуми у појединим сценама и на тај начин директно учествује у позоришној магији. Како радња одмиче, тако представа добија прави драмски ток и озбиљност драмске радње“, рекао је редитељ Игор Дамњановић који је режију посветио Бранку и Цаци.

„Од 2002. године имам част, привилегију и задовољство да сe дружим и радим са Бранком и његовом супругом, редитељком Слободанком Цацом Алексић (1941-2019) у позоришту „Пуж“ у Београду, чији су оснивачи. Ово двоје дивних људи је на најлепши начин обележило један велики део мог живота, као и живота моје деце. Када сам Бранку изразио жељу да бих овај његов комад поставио на сцени Народног позоришта у Приштини у Дому културе „Грачаница“, и то у сарадњи са Факултетом уметности Универзитета у Приштини (Косовска Митровица), и да ће студенти Драмског одсека тог факултета тумачити ликове у његовом комаду, и да ће ту представу, коју су гледале генерације и генерације београдске деце, имати прилику да виде деца у српским енклавама широм Косова и Метохије… са одушевљењем је пристао и уступио текст Народном позоришту у Приштини, без накнаде“, додао је Дамњановић.

У представи играју:  Милош Митровић, Славиша Ћуковић, Анђела Петровић, Филип Папрић, Петра Замбони.

Повезани чланци

Back to top button