Премијера представе „Топ је био врео“ Народног позоришта из Приштине – како изаћи из оквира приватне трагедије?

Представа „Топ је био врео“ Приштинског народног позоришта, насталa по истоименом роману Владимира Кецмановића, у адаптацији Иване Димић и у режији Ненада Тодоровића изведена је у петак претпремијерно на матичној сцени у Грачаници, док је за суботу највљена њена премијера.

Због велике продукције, броја глумаца који у представи играју али и теме која је према оцени Предрага Радоњића, директора приштинског народног позоришта, сада актуленија него икад, „Топ је био врео“ је после „Хотела Косово“ потенцијално најзначајнији пројекат овог театра.

Роман Владимира Кецамновића говори о страхотама рата у урбаној средини. За књижевнцицу и драматрушкињу Ивану Димић, добитницу награде НИН-а, био је, признаје, прави изазов да текст из романа прилагоди позоришту.

„Ја сам морала да нађем неки кључ и тај кључ је био да раздвојим лик на дете које је занемело од ужаса рата на почетку романа и дете које проговори на крају али и лик приповедача као одрасле особе која говори. То је био кључ за откључавање драматизације која је после врло једноставна“, рекла је Димићева.

Фото: Ризница

Драматургија бола у представи расте и доводи до неиздрживе непријатности док се, како је на конференцији за медије, уочи претпремијере, подвукао и појаснио редитељ Ненад Тодоровић, боримо са тиме како изаћи из оквира приватне трагедије.

Глумац СНП из Новог Сада Милован Филиповић, фото: Ризница

„Ово је комад који говори о људима који су под опсадом. То су један мали Србин и његови родитељи. Рат је у највеће кренуо. Комад почиње разговором узмеђу оца и мајке: могли смо да идемо код мојих у Београд или код твојих у Канаду. Тај разговор се водио и у мојој кући 5. јуна 1999. године. Немогуће је да не пожелиш да режираш такав комад“, испричао је Тодоровић.

Глумац Небојша Ђорђевић тврди да представа доводи до сценске истине јер се ратна траума о којој се прича заправо живи.  

Мени је најјачи утисак док смо радили на представи то што смо заједно дошли до онога што сви највише волимо у позоришту, а то је сценска истина“, рекао је Ђорђевић.

Предраг Васић, широј публици познат по улзози малог Станоја у филму „Монтевидео Бог те видео“ и Милован Филиповић, глумац Српског народног позоришта из Новог Сада, први пут сарађују са приштинским позориштем. За обојицу је то било драгоцено искуство.

Фото: Ризница

„Направити представу са 20 глумаца у подели данас није лако ни у једном позоришту. Ми смо сви заједно успели да направимо уметнички веома вредну представу у доста тежим условима и мислим да ће она бити на понос, не само нас који смо је стварали, него ће бити и на понос ове заједнице на Косову и Меотохији и на понос позоришног живота у целој Србији“, рекао је Филиповић.  

„Топ је био врео“ прва је позоришна постава романа писца, сценаристе и колумнисте из Сарајева Владимира Кецмановића. Будући да глумци и публика деле позорницу број места је ограниченм а сценографи су понудили занимљиво решење –  стан из доба бивше Југославије који визуелно подсећа на акваријум.

И. Миљковић  

Повезани чланци

Back to top button