Прикупаљењем потписа и званично започела процедура за смену градоначелника на северу КиМ

У Косовској Митровици и Лепосавићу почело потписивање петиције за смену председника општине, прикупљање потписа почело је  масовним доласком грађана, предвођених представницима Српске листе.

Прикупљање потписа за смену градоначелника биће могуће и сутра до 15. часова док је 22. јанура крајњи рок за петицију.  У бирачки списак у општини Северна Митровица уписано је 18.200 гласача, а да би се покренула иницијатива за смену градоначелника Едара Атића, неопходно је 20 одсто, односно 3.640 потписа, потврдила нам је Сања Кртинић једна од иницијатора и покретача петиције.

Грађани су једнва дочекали било какав механизам смене нелегитимног градоначелника рекла је она.

„Ми на ово као грађани чекамо већ годину дана, градоначелник је изабран нелегално са мање од 1% бирача који су гласали за њега. То није наш представник није представник наших интереса и ово не говорим само у име српског народа већ и припадника осталих заједница који живе у Северној Косовској Митровици“, каже Кратинићева.

Како је рекла до поднева је већ прикупљено близу 2000 потписа.

Прикупљање потписа почело је од јутарњих часова када се испред главне аутобуске станице у овом граду окупио велики број грађана. Одател су се организовано упутили на потписивање петиције, а са њима су били и представници Српске листе.

Потписивање петиције почело је и у  Лепосавићу. За иницирање опозива Ердена Атића председника општине у Северној Косовсој Митровици потребно је 3 640, а Љуљизима Хетемија у Лепосавићу 2 689 потписа грађана. Упркос опструкцијама актуелних општинсих власти покретачи иницијативе за опозив садашњих градоначелника верују да је реално очекивати прикупљање потребног броја потписа.

„Ако не данас, очекујемо да ћемо већ сутра успети да прикупимо све неопходне потписе чак и већи број јер не желимо да нас ЦИК врати или да нам оспори петицију“, појаснила је Сања Кртинић.

Петиција за смену градоначелника
Фото: Ризница

Потписивање петиције у Звечану и Зубином потоку очекује се наредних дана.

Садашњи представници приштинских власти изабрани су на ванредним изборима за градоначленике у четири општине на северу Косова и Метохије. Овоме је  претходило напуштање свих косовских  институција у Косовској Митровици, Лепосавићу, Звечану и Зубином Потоку од стране Срба.

(И.М.)

Повезани чланци

Back to top button