Приморски бисер, манастир Подмаине

Манастир Подмаине налази се у Црној Гори на благом узвишењу изнад будванског поља, око 2 km северно од Старог града. Друго име за манастир је Подострог. У њему се налазе мањи храм Успенија Пресвете Богородице из XV века, задужбна Црнојевића и црква св. Петке из 1747. године, задужбина Митрополита Саве Петровића .

Унутрашњост цркве је украшена фрескама које је живописао 1747. године сликар из Рисна Рафаил Димитријевић.

Фото: Ризница

Ентеријер цркве краси и вредан иконостас окован сребром. Аустијски генерал и командант Боке которске  Томас Брејди је имао намеру да манастир претвори у касарну.

Манастир је запуштен од 1837. године. Прво су га Аустријанци држали као војно утврђење, а онда га је откупио поп Филип Тановић, те је конак дуго времена (до 1953. године) био приватна својина породице Тановић и запуштен. Стање се 1938. описује као бедно.

Године 1953. национализован је. Храм и конак који је држава вратила Цркви у обнови су од 1995. године. Изграђени су нови конаци и други објекти, тако да је данас манастир чест центар црквених и културних догађаја.

У прошлости манастир је био зборно место племена Маине. Једно време био је резиденција цетињског митрополита. У овом манастиру је често проводио време и владика Петар II Петровић Његош где је својевремено писао „Слободијаду” и поједине сегменте „Горског вијенца ”. Током историје манастир је често страдао од пожара.

Повезани чланци

Back to top button