Припаднику КБС – а који је ранио српског дечака и младића на Бадњи дан суд одредио меру кућног притвора

Судије Основног Суда у Урошевцу одредиле су меру кућног притвора припаднику безбедносних снага Азему Куртају, који је на Бадњи дан пуцао и ранио двоје Србе у близини Штрпца, због чега је био у истражном притвору.

Адвокат Милош Делевић, бранилац рањеног Стефана Стојановића (11 година), потврдио је РТС-у да је одржано прво саслушање против Куртаја коме је тужилац Фатос Ајвази прочитао оптужницу, наводећи да је окривљени починио кривично дело “изазивање опште опасности“.

Додао је да се тужилац није изјаснио према његовом захтеву да се оптужба преквалификује у „тешко убиство у покушају“, али да ће инсистирати у наставку поступка да Куртај одговара за то кривично дело, а не само за “изазивање опште опасности“.

Према наводима Делевића, Куртај се пред судом изјаснио да није крив.

У инциденту је рањен и 21-годишњи Милош Стојановић. Нападач Азем Куртај је побегао са лица места, а касније је ухапшен.

По наводима оптужнице, Куртај је намерно, уз употребу оружја, проузроковао велику опасност по животе људи, тако што је, док се возио аутомобилом у правцу Брезовице, стигао до села Готовуше, када је наишао на групу грађана коју су ометали, онемогућавали слободно кретање возила, пренели су медији на албанском.

“Прво им је затрубио да би му ослободили пут, а затим кроз прозор свог возила пуцао једном у ваздух из револвера, а други пут у у земљу, када је пројектил погодио асфалт, а део пројектила погодио оштећеног С.С. у горњи део руке, док је други део пројектила погодио другог оштећеног М.С.у леву руку. Повреде на основу мишљења и налаза вештака спадају у лаке телесне повреде са привременим здравственим последицама“, навео је тужилац Ајвази.

Адвокат Делевић је навео да ће са колегом Вељком Радићем предати своје доказе у овом случају и ново вештачење око телесних повреда и испаљених метака.

Након пуцњаве, Срби из Готовуше на неколико сати блокирали су магистрални пут. Одблокирали су га уз обећање да ће наредних дана бити речи о безбедности у њиховој средини.

(РТС)

Повезани чланци

Back to top button