Приштина и Тирана годинама повлаче потезе за припајање Косова Албанији

Претња Великом Албанијом опомиње Београд због Косова, пише Политика осврћући се на недавне догађаје у Приштини и Тирани, почевши од резолуције Парламента у Албанији да се осуди наводни српски геноцид над косовским Албанцима па све до формирања конгреса албанских општина.

Парламент Албаније требало би да усвоји резолуцију којом ће осудити „српски геноцид на Косову“ најавила је вршилац дужности председника самопроглашеног Косова Вјоса Османи током последње посете Тиране. Након одлуке о стварању заједничког конгреса албанских општина, слања поруке да ће Драч ускоро постати косовска лука и речи председника Албаније Иљира Мете да је важно „границу учинити невидљивом“ полупретеће поруке стижу из Приштине, а не тако ретко и директно и из Тиране.

Све гласнија и захтевнија реторика албанских званичника очигледно не забрињава представнике Европске уније, која се не оглашава овим поводом. Али, далеко од тога да су ове поруке, суштински антиевропске и усмерене против дијалога Београда и Приштине, остале потпуно непримећене.

Тако је портпаролка министарства иностраних послова Руске Федерације Марија Захарова недавно скренула пажњу „на појачане напоре на промоцији концепта велике Албаније“. Том приликом позвала је ЕУ, као посредницу и преговорима, да изврши притисак како би Албанци поштовали постигнуте споразуме у Бриселу.

Захарова је оценила да формирање конгреса албански општина који би укључио територију самопроглашеног Косова представља покушај тајног стварања албанског заједничког простора изван законских оквира.

Повезани чланци

Back to top button