Приштина има нови план, преко Тиране подноси тужбу против Београда

Приштински адвокат Том Гаши јуче је за „Косово онлајн“ изјавио да „радна група која функционише у склопу кабинета Аљбина Куртија увелико ради на припремању тужбе за геноцид против Србије“, и да ће она „у догледно време бити предата Међународном суду правде у Хагу“.

Гаши је навео и да се ради на прикупљању доказа, а на питање како коментарише тврдње правника из Београда да тзв. Косово није у могућности да поднесе такву тужбу зато што није чланица Уједињених нација, каже да је правно могуће да у том случају у њено име то може да уради друга држава, конкретно Албанија.

„Има неких који мисле да Косово нема право као нова држава да поднесе такву тужбу за геноцид, пошто није чланица УН, али може Албанија да нам помогне. Ако има политичке воље, а мислим да то недостаје између Косова и Албаније“, прецизирао је Гаши.

Он тврди да би тзв. Косово, правно гледано, ту тужбу могло и само да поднесе чим буде примљено у Савет Европе. Према његовим речима, тужба за геноцид против Србије биће предата Међународном суду у Хагу „јер је то исти суд који је 2010. године донео решење да Косово није прекршило међународно право и да је имало право да прогласи независност“.

Представници Срба опомињу да заправо приштински режим од доласка Куртија на власт насилним акцијама на северу покрајине али и у српским срединама јужно од Ибра, заузимањем српске имовине и грађењем нелегалних база и пунктова, хапшењем Срба за наводне ратне злочине, али и намером да укине постојање српских институција – спроведи етничко чишћење.

„Ако се свим насилним потезима приштинских власти додају и првобитна рушења и скрнављења српских православних храмова и отимање имовине СПЦ, али и протеривање више од 250.000 Срба и неалбанаца са простора КиМ од 1999. године јасно је ко спроводи геноцид над једним народом“, мишљења су саговорници „Новости“, политички представници Срба са севера покрајине који опомињу да је ситуација за Србе последњих годину дана најтежа после мартовског погрома 2004.

Истовремено, опомињу да терор који се спроводи над Србима пролази без реакције међународне заједнице чији су се поједини представници немушто огласили, односно „замолили“ Куртија да одложи укидање динара на КиМ. Баш као што представници Еулекса у Лепосавићу где је у Цркви Светог Василија Острошког обележен Савиндан, посматрају присуство тзв. косовске полиције испред општинске зграде, а на којој су поставили натпис „Косово Република“ и скинули заставе УН и Србије.

„Срамно је и поражавајуће то што је неколико стотина српских радника запослених у локалним самоуправама остало на улици испред зграда које су градили њихови очеви и дедови а које су нелегитимни албански градоначелници узурпирали 26. маја. Сада ти лажни градоначелници од радника којима је ускраћено право на рад због чега протестују, налажу да уклоне шатор испред Општине Лепосавић који су поставили због кише“, каже саговорник из цивилног друштва са севера КиМ.

(Вечерње новости)

Повезани чланци

Back to top button