Приштина не дозвољава Павићевићу да у затвору посети Трајковића и Аџића

 Власти привремених институција у Приштини одбиле су захтев официра за везу Дејана Павићевића да у затвору у Подујеву посети ухапшене Србе Слађана Трајковића и Миљана Аџића, како би се уверио у услове у којима се налазе и поштовање њихових права.

Канцеларија за Косово и Метохију је саопштила да јеПавићевић од тренутка хапшења Аџића и Трајковића упутио више захтева за посету, а последњи пут 23. фебруара преко правног заступника ухапшених. Међутим, поступајуће судије забраниле су посету Павићевићу уз образложење да је “нејасан његов статус” као и да нису оправдани захтеви за посету.

„На овај начин Приштина је још једном прекршила договоре из Брисела, али и флагрантно ускратила права српских затвореника Трајковића и Аџића. Посете српским притвореницима на Косову и Метохији у складу су са ингеренцијама Павићевића које су дефинисане споразумом о официру за везу у Бриселу, а реч је о пракси која се годинама уназад примењивала“, наводи се у саопштењу.

Додаје се да је Канцеларија за КиМ о овом кршењу споразума и ускраћивању права српским притвореницима протестним писмом обавестила и посредника у дијалогу Мирослава Лајчака са јасним инсистирањем да својим ауторитетом и функцијом омогући поштовање споразума и од Приштине захтева да омогући посету притвореницима од стране српског официра за везу.

Повезани чланци

Back to top button