Приштина: Подигнута општужнца за ратни злочин против Душка Арсића

Специјално тужилаштво у Приштини подигло је оптужницу против Душка Арсића из Матичана који се терети за кривично дело ратног злочина против цивилног становништва. 

Поступак ће се водити пред Посебним одељењем Основног суда, а Арсић се терети да је у сарадњи са припадницима спрске полиције и „паравојних група“ 1999. године учествовао у протеривању, расељавању и паљењу албанских кућа, наводи се у саопштењу Специјалног тужилаштва.

„Постоји основана сумња да је окривљени Д.А.  у дослуху са другим припадницима српске полиције и паравојних група, током рата на Косову, тачније од јануара до јуна. 1999. године, најпре учествовао у протеривању и расељавању грађана Приштине и околине. Д.А. се терети за штету нанету на имовини Албанаца, пљачку и паљење кућа. Оптужени је такође учествовали у малтретирању албанских цивила, а неки од њих су рањени и убијени. Постоји и основана сумња да је оптужени Д.А, дана 20.04.1999.године, у селу Бутовац, на месту званом „Македонско гробље“, зауставио оштећеног А.К. који је у то време био малолетан. мучио га и малтретирао физички и психички.  Овим радњама окривљени Д.А. оптужен је за кривично дело „Ратни злочин против цивилног становништва“ из члана 142. у вези са чланом 22. ЗК РСФЈ“ наводи се у саопштењу Тужилаштва .

Арсић је 8. децембр прошле године ухапшен на административном прелазу Јаринње, а пред Основним судом у Приштин је раније већ обављено његово и саслушање тројице Албанаца, који се терете да су у селу Матичане код Приштини на основу лажних исправа и исказа узурпирали имовину овог Србина.

Осумњичени Н.М., И.М. и В.Љ. изјаснили су се на самом почетку да нису криви по тачкама оптужнице која их терети да су земљу у власништву Душка Арсића фалсификованим пуномоћјима  узурпирали и пребацили на треће лице.

Томислав, стриц Душка Арсића, укључњен је у ток суђења помоћу видео линка и он је потврдио да је овој породици одузето земљиште од стране Албанаца уз помоћ фалсификованих докумената.

Душко Арсић је по излагању његовог адвоката рекао да се због земље која му је узурпирана сада налази у затвору где се терету за наводно почињени ратни злочин.

“Због те земље ја сам сада у затвору. Мени је прећено да се повучем из овог случаја и имам доказе тих претњи”, казао је Арсић, који је суду доставио документа са претећим порукама које су му упућене.

Браниоци осумњичених затражили су од суда да суђење буде настављено тек пошто Агенција за форензику Косова установи да ли су потписи на овлашћењима и осталим документима фалсификовани.

(Ризница)

Повезани чланци

Back to top button