Приведено особље српске амбуланте у Приштини пуштено после вишесатног испитивања (ВИДЕО)

Лекари и медицинско особље једине срспке амбуланте у Приштни која ради у систему српског министарстав Здравља, после вичечасовног задржавања због давања изјава, пуштени су из полицијске станице у Приштини.  

Косовска полиција је у среду поподне упала у просторије српске амбуланте која се налази у склопу објекта полицијске станице у ширем центру Приштине, запослене привела и  запленила санитетско возило Дома здравља Приштина београдских регистарских ознака.

Девдеторо приведених Срба испитивано је у полицијској станици више сати да би били ослобођени тек око поноћи, а на вратима амбуланте је постављено обавештење да се привремено обуствавља рад објекта.

Фото: Ризница

Тужилаштво и Полиција: У амбуланти обављане илегалне медицинске услуге

Основно тужилаштво у Приштини и косовска полиција потврдили су у заједничком саопштењу упад у објекат у центру Приштине, који су преостали Срби користили као амбуланту.

Навели су да се у амбнуланти наводно обављају илегалне медицинске услуге, пренела је приштинска телевизија ТВ 1. Акција је почела у среду поподне. Полиција је одвела српско медицинско особље у полицијску станицу која је у истој згради у којој је се налазази и амбуланта.

Простору у коме је до јуна 1999. године била смештена филијала Комерцијалне банке, после ратних дешавања је од стране КФОР-а и УНМИК-а уступљен јединој српској невладиној организацији Центар за мир и толеранцију, која је касније исти уступила за потребе амбуланте у Приштини. На том месту је отоврена и импровизована амбуланта која ради као одељење Дома здравља Приштина са привременим седиштем у Грачаници по систему Владе Србије.Ту се двадесетак преосталих приштинских Срба, углавном старијих редовно састајало. У овом простору могли су да прочитају српску штампу, а чланови приштинског позоришта су чак и извели и представу за њих. Простор су више пута раније приштинске власти покушавале да одузму, последњи пут је то било 2015. године.

Јучерашњу акцију полиције испред српске амбуланте у приштини погледајте у видеу ниже:

И. Миљковић

Повезани чланци

Back to top button