Привремени смештај за повратничке породице Рома, Ашкалија и Египћана

Министарство за заједнице и повратак Косова је на иницијативу министра Далибора Јевтића, упркос великом буџетском ограничењу, пристало je да сносило трошкове за кирију и комуналије у 2020.години за 49 повратничких породица Рома, Ашкалија и Египћана.

Породице које су се пре три године вратиле из расељеништва привремено уточиште пронашле су у општинама  Призрен, Урошевац, Обилић, Грачаница, Драгаш, Пећ и Гњилане, саопштено је из овог министарства.  

Припадници ромске, ашкалијске и египћанске заједнице са одушевљењем примиле вест о пружању помоћи. Кажу да би многе породице јесен и зиму вероватно дочекали под ведрим небом да није било министра Јевтића који је још почетком године обећао да их неће оставити на цедилу.

Плаћање кирије угроженим повратничким породицама Рома, Ашкалија и Египћана  реализовано је преко Данског савета за избеглице.

Посредством УНХЦР-а, 2017.године 75 породица Рома, Ашкалија и Египћана вратило на Косово из Северне Македоније и Црне Горе. Нажалост, већина  још увек нису трајно решиле своје стамбено питање и живе у веома тешким и нехуманим условима. Разлози су најчешће непоседовање земљишта у власништву, лоша економска ситуација, незапосленост, процедуралне сметње око изградње кућа и друго.

Због заосталих дуговања за кирију и неплаћених рачуна за комуналне услуге, претила је  опасност да 49 породица Рома, Ашкалија и Египћана остане и без свог привременог крова над главом. Општине у којима су поменуте породице са укупно 194 својих чланова нашли привремено уточиште, нажалост, нису до сада значајније могле да помогну око трајних решења. Пандемија корона вируса је допунски отежала већ лошу економску ситуацију и могућност сезонског запослења за многобројне чланове ових породица. Њихово избацивање на улицу би изазвало праву хуманитарну катастрову у кризним временима пандемије.  

Повезани чланци

Back to top button