Призрен: Свечано у цркви Богородице Љевишке

У Цркви Богородице Љевишке у Призрену, уз благослов епископа Рашко-призренског Теодосија, другог дана празника Свете Тројице, светом литургијом је начелствовао владика Атанасије Јевтић.

У задужбини Краља Милутина, која је током погрома 2004. године највише страдала, владики Атанасију су саслуживали игуман Светих Архангела отац Михајло, проректор Призренске богословије отац Исидор, професор Богословије, отац Андреј Дечанац и отац Ђорђе старешина храма Богородице Љевишке.

После више месеци, богомоља у царском Призрену је била испуњена великим бројем верника који су дошли из оближњег повратничког села Новаке и из Ораховца. Поред неколико преосталих Срба из града, литургији су присуствовали учесници Видовданске ликовне колоније која се одржава у Грачаници.

Пошто је прочитано Јеванђеље владика је у беседи нагласио:

„Не бојте се епидемије коју је Бог допустио само зато што се свет загадио неморалом. Бог је ово допустио само да опомене човечанство. Ви овде, сте на страшноме месту, како каже српска пословица: кадар бити стићи, а понекад и утећи али главно је на страшном месту постојати. Постојаство наше је вера наша, нада наша, љубав наша. Мајка Божја која нас је окупила овде, вековима окупља нас и ова лепота са осам ликова Христових, са безброј Њених ликова светитељских и ако носи ране нашег народа кроз историју, она ипак сведочи да је жив Бог и вечна ће бити душа наша“, рекао је владика Атанасије.

Деца и велики број присутних је потом примио причест, а на крају се владика поново обратио окупљенима, посебно деци подсетивши на причу о трогодишњој девојчици из Призрена Јеци Великинац коју су немачки војници КФОР-а спасили сигурне смрти када су неколицина Алабанаца уперили оружје у њу.

У припрати цркве владика је поделио бомбоне деци и дружио се са њима, а потом је провео време у разговору са сликарима у дворишту Призренске Богословије.

Иван Миљковић

Повезани чланци

Back to top button