Призрен: Уз Божју помоћ, догодине у обновљеној цркви Светог Николаја (видео)

Празник Светог Николе литургијски је прослављен и у Призрену. У малој цркви Светог Ђорђа четири породице из овог града принеле су славске колаче, међу њима и Милица Ђорђевић са својом мајком Евицом и дедом Адамом, Славица која брине о цркви Светог Николе, брачни пар Гаџић и Влада са мајком Белком. 

У граду на Бистрици празничну литургију је служио отац Јован Радић, док су за певницом били отац Ђорђе Стефановић и мати Злата.

По освећењу славских колача отац Јован произнео је кратко празнично слово.

„Свети Николај мириклијски је светитељ читаве васељене. Прослављају га и католици и они иноверни јер сви верују у моћ његових чудеса, а он та чуда чини вером у Свету Тројицу, у Оца, Сина и Светога Духа. Свети Николај је још за живота чинио велика чуда, благодаћу Божјом, испуњавао је реч Божју, Јеванђеље Христово. Нахранио је гладне, примио је убоге, све своје имање које је имао разделио сиромашнима. Све што је везивао, везивао је за небо јер је знао да је тело пролазно а да је душа вечна. Зато га је Бог наградио да и 1700 година након његовог упокојења, ми Срби од свих светитеља највише поштујемо Светог Николаја. Данас пола Србије слави славу, а пола иде на славу, у суштини сви славимо Светог Николаја“, рекао је отац Јован честитајући свима данашњи празник.

Најавио је и почетак обнове цркве Св Николе, међу овдашњим Србима познате као Рајкове, у чијој порти се налази школа Младен Угаревић. Отац Јован је нагласио да је владика Теодосије благословио почетак обнове те да ће  од данас званично започети прикупљање прилога.

Призренски парох је позвао све који могу, да се укључе у обнову светиње.

„Ако Бог да, догодине да прославимо Светог Николу у тој цркви. Потребно је да будемо сложни да би обновили и ову светињу која је тренуто остала једина од већих у овоме граду која није обновљена“, рекао је отац Јован.

По окончању литургије, у пратњи неколицине верника, отац Јован је обишао цркву Светог Николе и уз појање тропара окадио светињу.

Капија призренске школе, која се некада звала Младен Угаревић, а коју сада похађају албански ђаци и чије је име у међувремену промењено, била је затворена, па је призренски парох тропар отпевао крај спољашње стране олтара.

Додао је да бу му био потребан читав један дан уколико би кренуо по призренској парохији да обилази храмове посвећене Светом оцу Николају, који су подигнути и живе у околним призренским селима Драјчићи, Мушникови, Средска, Богошевце.

О.Р. – И.М.

Повезани чланци

Back to top button