Продужен рок за пререгистрацију возила за још 15 дана

Рок за пререгистрацију возила са српским таблицама акронима градова на Косову и Метохији на локалне РКС таблице продужен је за 15 дана, одлучила је влада у Приштини на електронској седници. Влада привремених институција у Приштини одржала је данас електронску дедницу на којој је донела одлуку о продужењу рока за пререгистрацију возила.

Дирекција полиције тзв. Косова за регион север затражила је од Министарства унутрашњих послова Косова да се рок за пререгистрацију возила са српских на косовске таблице продужи за још 15 дана.

Заменик директора полиције за регион север Ветон Ељшани рекао је за Радио Слободна Европа да је такав захтев упућен централним властима јер је примећена велика гужва у центрима за пререгистрацију.

Рок за пререгистрацију аутомобила са српских на косовске таблице продужен је 1. новембра на месец дана, односно мештани Северне Митровице, Лепосавића, Звечана и Зубиног Потока имају рок до 1. децембра да замене КМ (Косовска Митровица) таблице са РКС.

Таблице са ознаком КМ или неког другог града на Косову а које издају органи Србије, за Косово су нелегалне. Међутим, до сада су се толерисале на северу, док су у српским срединама јужно од Ибра укинуте пре више од десет година.

Према проценама српског цивилног сектора, у општинама на северу је било око 10.000 возила са КМ таблицама. Према подацима косовског МУП-а, у последњих месец дана је у РКС пререгистровано готово 4.000.

Ељшани упозорава да, уколико МУП тзв. Косова не одобри продужење рока за пререгистрацију, полиција Косова од 1. децембра неће дозволити кретање са КМ таблицама.

„Заустављаће само редовна полиција (не специјална која је присутна на северу Косова). Узимају се таблице, и пише се казна од 150 евра. Уколико вози без таблица конфискује се ауто“, каже Ељшани.

Питање КМ регистраских таблица је актуелно од прошле године и изазвало је низ криза на северу Косова, излазак Срба из косовских институција, протесте и барикаде.

(РТ Балкан)

Повезани чланци

Back to top button