Проглашени лауреати „Видовданских свечаности 2020.“

Писац Милисав Савић из Београда овогодишњи је добитник награде „Златни крст Кнеза Лазара“ док Милан Циле Маринковић, такође из Београда бити награђен „Лонгином“. Обе награде се традиционално додељује у оквиру програма Видовданских свечаности у Грачаница.

Одлуком жирија друга награда овогодишњих „Видовданских свечаности“, „Грачаничка Повеља“ припашће Драгану Хумовићу из Београда, „Кондир Косовке девојке“ понеће Бојана Стојановић Пантовић, песникиња из Београда, док је „Перо деспота Стефана Лазаревића“ припало песнику из Лопара у Републици Српској Слободану Јовићу.

У образложењу жирија који је радио у саставу: проф. др Слободан Владушић, Гојко Ђого и Жарко Миленковић, наводи се да је Савићева проза: „Писање за идеалног читаоца, писање као игра, писање да се остане вечно млад, а све више стар. Писање да би се побегло од судбине, од зла.

Драган Хамовић својом поезијом, али и својим научним делом, потврђује да је традиција корен на коме се заснива свака модерност. Сећање је основни песнички, есејистички и књижевнотеоријски садржалац Хамовићевог учествовања у књижевном животу, истиче се у саооштењу жирија.

Поезија Бојане Стојановић Пантовић је истанчано, суптилно, готово магијско ткање и бележење искустава, језика и тела.  Оно „вечно женско“ проговара у њеним песмама мењајући своја обличја од нежности до храбрости, од смерности до дрскости, од оне којој се помаже до оне која помажеˮ закључио је жири.

Песме Слободана Јовића представљају песника песимисту, али и песника малих животних радости, песника који уме да патњу претвори у злато, образлаже жири манифестације.  

Награде ће бити додељене 27. јуна на централној прослави у порти Манастира Грачаница.

 Жири за доделу ликовних награда „Лонгин“ и „Димитрије Поповић“ за 2020. годину  који је радио у саставу: проф. мр Петар Ђуза, академска сликарка Маја Тодић и историчар уметности Небојша Јевтић, донео је одлуку да се награду за животно дело – „Лонгин“ додели истакнутом српском сликару Милану Цилету Маринковићу из Београдаза изузетан сликарски опус док ће награда за младог уметника „Димитрије Поповић“ бити уручена сликару Милошу Богдановићу из Новог Брда.

Награде ће бити уручене 25. јуна саопштено је из Дома културе у Грачаници.

Повезани чланци

Back to top button