Промоција књиге Игора Вукадиновића „Аутономији Косова у Србији 1845.-1969.“

„Aутономија Косова и Метохије у Србији 1945.-1969.“ , књига историчара Игора Вукадиновића биће представљена публици у уторак 14. новембра 2023. године у 19 часова у читаоници „Даринка Јеврић“, саопштено је из Дома културе у Грачаници.  

Књига хронолошки обухвата период од 1945. године, када је аутономија званично успостављена, до 1969. године, када је дошло до њене корените трансформације кроз уставне промене и доношење Уставног закона Социјалистичке Аутономне Покрајине Косово.

Аутор у књизи приказује историју аутономије Косова и Метохије али и реконструише политичке, друштвене, економске и културне процесе који су се на овом простору одвијали од формирања првих самоуправних органа власти Косова и Метохије у последњој фази Другог светског рата до преображаја косовскометохијске аутономије у Социјалистичку Аутономну Покрајину Косово и фактичке суспензије републичке власти на том простору.

Игор Вукадиновић рођен je 1990. године у Новом Саду. Основне и мастер студије историје завршио је на Филозофском факултету у Београду. Докторирао је 2020. године на Одељењу за историју Филозофског факултета Универзитета у Београду. Његово поље интересовања су савремена српска и балканска историја, са посебним акцентом на аутономију Косова и Метохије и српско-албанске односе. За монографију „Аутономија Косова и Метохије у Србији (1945–1969)“, добио је награду Матице Српске за историју „Иларион Руварац“ за 2021. годину.

Повезани чланци

Back to top button