Промоција књиге „Руси, Космет и време“ – записи Радмиле Тодић Вулићевић о Белогардејцима на Косову и Метохији

Промоцију књиге „Руси, Космет и време“ ауторке Радмиле Тодић Вулићевић биће одржана у уторак 27. фебруара 2024. године у 19 часова у Грачаници најављују организатори Архив Косова и Метохије и Дом културе.   

Књига је зборник у којем је Радмила Тодић Вулићевић успела да сакупи жива сећања савременика и потомака појединих руских миграната на Космету. На Косову и Метохији се после Октобарске револуције населило неколико стотина Руса различитог социјалног састава интелектуалаца, сељака, племства и поседника. Они су у многоме помогли развој средине у коју су дошли градили су пруге, мостове, зграде, хидро и термо електране, оснивали диспанзере, ветеринарске станице. Били су професори који су школовали генерације интелектуалаца који никада нису заборављали своје руске учитеље. 

„Прошло је већ сто година од првих насељавања руских избеглица у наше крајеве, а Радмили Тодић Вулићевић је пошло за руком да сакупи толико сведочења савременика и потомака већином већ потпуно асимилованих. Као аутор састављач овог зборника она је начинила прави подвиг. Упело јој је пронаћи, записати и систематизовати вредну грађу, која на специфичан начин из једне неочекиване визуре осликава живот појединца или руске породице, њиховог егзодуса у непознато, тежњу да се пронађе родбина која је остала у Совјетској Русији, њихову ћежњу за родним крајем и поновним сусретом са њим, макар на кратко „туристички“, макар свесни да се током година тај крај у корену променио….. Дирљиво је да су, после неостварених снова својих очева, њихова деца предузимала та далека путовања и трагала за рођацима“, наведено је у рецензији Алексеја Арсењева.

О књизи ће говорити: Александар Гуџић, историчар, Марко Марковић директор Архива Косова и Метохије, мр Живојин Ракочевић директор Дома културе „Грачаница“ и ауторка. Модератор промоције биће Сара Милановић.

Повезани чланци

Back to top button