Протести незадовољних грађана због начина поделе станова у Грачаници

Незадовољни начином расподеле станова на основу општинског Јавног позива, више десетина грађана протестовало је данас пре подне испред општине Грачаница. Захтевали су поништење конкурса. Навели су имена људи који због продаје имовине Албанцима или поседовања других непокретности у власништву не заслужују да се нађу на листи добитника станова које додељује Општина Грачаница.

У име незадовољених грађана Снежана Косовић је прочитала писмо у коме се захтева поништавање конкурса, који је како тврде намештен, а најављени су и свакодневни протести испред општине Грачаница, све док конкурс не буде поништен.

Са незадовољним грађанима разговарала је председница Општине Грачаница Љиљана Шубарић салушала њихове примедбе и упутила их на надлежно Министарство где у законском року од 30 дана могу да поднесу жалбу на одлуку или рад комисије за поделу станова.

Фото: Ризница

„Ја вас све молим, поднесите жалбу, ми ћемо то проследити надлежном министарству. Добићете одговор. Било је 180 апликаната, од тога 31 је била са непотпуном документацијом. На сајту и на конкурсу је јасно стајало да све апликанте које буду са непотпуном пријавом комисија неће разматрати. Сви сте јако добро упознати са тиме, остао је 151 захтев, а имали смо 89 станова за поделу. Петочлана комисија је данима радила и разматрала, ишла на терен, разматрали су сваку апликацију понаособ, након тога су заједно одлучили ранг листу“, рекла је Шубарић.

Јавни позив Општине Грачаница односио се на доделу 53 стамбене јединице у Лапљем Селу и 36 у Грачаници. Група грађана данас је изнела тврдње да су станови подељени лицима који су на ранијим конкурсима већ добили станове, особама своју имовину претходно продали Албанцима и имају више од једне непокретнхости у власништву централној Србији, те кадровима који нису пуним капацитетом на Косову и Метохији, односно којима један део породице живи у ужој Србији, али и лицима са високим примањима. Изнете су и оптужбе да су појединици чак и новчано подмићивали поједине људе како би се нашли на листи за стан.

Реаговала је председница општине Грачаница Љиљана Шубарић упозоривши поједине незадовољне грађане да изношење непроверених оптужби без конкретних доказ може бити строго санцкионисано.

У скупштинској сал су се током жучне расправе могли чути и увредљиви коментари, а једна од жена је током протеста изгубила свест.

(Ризница)

Повезани чланци

Back to top button