Просветни радници и даље не знају како ће учити ђаке

Ближи се почетак нове школске године, а и даље нема званичне одлуке да ли ће настава бити организована уживо или онлајн, пише Политика у данашњем издању.

Министар просвете науке и технолошког развоја Младен Шарчевић представио је Кризном штабу моделе по којима би, укратко, ђаци нижих разреда требало под маскама уз држање строге дистанце и дезинфекцију да седе у клупама, а старији основци наизменично наставу слушају и уче у учионицама на даљину.

Али да ипак у зависности од стања на терену о томе треба да се договоре наставници и родитељи Др Предраг Кон, епидемиолог, предлаже мере према којима ће часови трајати по пола сата, а одмори 20 минута како би се радни простор детаљно дезинфиковао, уз напомену да најмлађи не би требало да имај више од четири часа дневно те да ће на часу можда моћи да скину маске.

Премијерка Ана Брнабић не мисли исто као министар већ сматра да треба поставити јасне критеријуме, а доношење одлука не остављати родитељима и школи.

Како је изјавила за ТВ Хепи одлука о поласку ученика у школе требало бу да буде саопштена у понедељак или уторак.

Брнабић је рекла да ће на станку са министром просвете Младеном Шарчевићем и члановима Кризног штаба у 13 часова, бити речи о поласку ученика у школе од септембра.

„Моја намера је да радимо на томе читав викенд како бисмо у понедељак или уторак изашли са јасним и конкретним препорукама“, рекла је премијерка.

Како је навела, на том састанку планира се преглед упутства Министарства просвете које се односи на мере превенције против коронавируса, на одржавање часова физичког васпитања и на трајање часова.

Она је додала да се снимају часови за онлајн наставу, како би школство било спремно на све могућности.

„Свакако ћемо се трудити да деца буду што више физички у школама јер је то важно, поготово за прваке“, казала је Брнабић.

 До почетка школске године у којој најмлађи ђаци први треба да уђу у учионице и осете шта је у ствари школа остало је двадесетак дана, а родитељи, наставници, директори, па ни сами прваци још тачно не знају где ће и како настава бити организована.

( Извор: Политика, ТВ Хепи)

Повезани чланци

Back to top button