Beograd: 19 policajaca i 17 demonstranata povređeno, svetski mediji demonstracije upoređuju sa onima protiv Miloševića

Devetnaest policajaca i sedamnaest demonstaranata povređeno je tokom sinoćnjeg protesta građana u Beogradu, javlja RTS.

Doktorka Ivana Stefanović iz Hitne pomoći je izjavila da je 12 medicinskih ekipa bilo ispred Skupštine.

„Povređeno je 19 policajaca i 17 demonstranata i nema teških trauma“, rekla je ona.

Nezadovoljni epidemiološkom situacijom i radom aktuelne vlasti, drugu noć zaredom protestvovali su građani u Beogradu, ali i širom Srbije.

Većina demonstranata razišla se oko ponoći, a zatim su gradske komunalne službe počele da čiste ulice i otklanjaju posledice sukoba demonstranata sa policijom – razbacane kontejnere, polomljene žardinjere, kamenice.

Tokom protesta napadnute su ekipe Radio Televizije Srije u Novom Sadu i Nišu, javlja RTS.

Ministar policije Nebojša Stefanović poručio je da su policajci reagovali tek kada su bili životno ugroženi, a da su jednom polomljene obe noge.

Svetski mediji o protestima u Srbiji

Svetski mediji izveštavaju o drugoj večeri protesta u Beogradu, navodeći da je policija, tokom haotičnih sukoba, ponovo bacila suzavac na hiljade demonstranata okupljenih ispred Skupštine Srbije, i da ima povređenih, uključujući i neke opozicione vođe.

Drugog dana protesta zbog načina na koji predsednik Srbije Aleksandar Vučić upravlja krizom zbog koronavirusa, policija je na konjima i u oklopnim vozilima intervenisala u centru grada, da bi potisnula demonstrante, postavila kordone i sprečila masu da se vrati na plato ispred parlamenta, piše Agencija AP.

U tekstu pod nazivom „Srpski lider odustao od policijskog časa usred nasilnih protesta“, agencija navodi da večerašnje scene sa centralnih beogradskih ulica podsećaju na eru pokojnog srpskog vladara Slobodana Miloševića 1990-ih godina prošlog veka, i dodaje da su tada često izbijali sukobi na antivladinim protestima.

„Pod očiglednim pritiskom demonstranata, predsednik je danas odustao od namere da ponovo uvede policijski čas tokom predstojećeg vikenda, rekavši da ta mera ne može da bude primenjena bez proglašenja vanrednog stanja u zemlji“, navodi AP.

To, međutim, nije sprečilo ljude, dodaje AP, da pale baklje i bacaju kamenice, u pokušaju da zauzmu zgradu parlamenta.

„Velika količina suzavca bačena je na nekoliko mesta. Neki demonstranti su prevrnuli kontejnere i zapalili ih, u pokušaju da spreče policiju da ih potisne“, izveštava AP i dodaje da sukoba ima i u Novom Sadu.

AP navodi da protivnici optužuju Vučića da je doprineo rastu broja umrlih i novozaraženih koronavirusom, pošto je prerano ukinuo restriktivne mere.

„Kažu da je on to uradio da bi učvrstio vlast posle parlamentarnih izbora 21. juna. On negira te tvrdnje“, piše agencija i dodaje da je Vučić na konferenciji za novinare rekao da „strane obaveštajne službe stoje iza sinoćnjih protesta desničarskih i profašističkih demonstranata“, ne precizirajući na koje agencije misli.

Agencija Rojters piše da je  došlo do okršaja između policije i demonstranta u Beogradu, „uprkos upozorenjima da slična okupljanja mogu da prošire koronavirus“.

„Nekoliko sati pred današnje proteste, predsednik Aleksandar Vučić pozvao je narod da prestane da učestvuje u antivladinim protestima, kako bi izbegao dalje širenje koronavirusa, upozoravajući da više nema slobodnih kreveta u bolnicama“, navodi Rojters.

I ova agencija izveštava da je Vučić optužio desničarske grupe i regionalne „obaveštajne zvaničnike“, koje nije imenovao, da su organizovali nerede „kako bi potkopali srpsku poziciju“.

Rojters navodi da je većina demonstranata nosila maske, vičući „Vučiću odlazi!“

Agencija dodaje da je okršaja demonstranata i policije bilo i u Novom Sadu.

Agencija podseća da kritičari smatraju da su vladine odluke da dozvoli fudbalske mečeve, religijske ceremonije, zabave i privatna okupljanja, kao i da budu održani parlamentarni izbori 21. juna, krive za novi talas koronavirusa, dok vlada za to krivi nedostatak sanitarne discipline kod stanovnika, posebno u noćnim klubovima.

I servis Dojče vele izveštava o večerašnjim protestima u Beogradu i Novom Sadu.

„Srpske bezbednosne snage razmestile su oklopne transporetere, policiju i pse tokom večerašnjeg protesta u centru Beograda. Policija je koristila suzavac u krkljancu u Beogradu i drugom po veličini srpskom gradu, Novom Sadu. Na fotografijama iz Novog Sada vidi se vatra u Gradskoj kući. U Nišu, trećem gradu po veličini u državi, demonstranti su gađali kamenjem prostorije vladajuće partije (SNS)“, piše Dojče vele.

Servis piše da su povređeni i neki opozicioni lideri, „uključujući i desničarskog političara Boška Obradovića i popularnog glumca i političara Sergeja Trifunovića, u pokušaju da se pridruže protestima“.

„Mada protesti nemaju jasno vođstvo, demonstranti su izneli neke zahteve, uključujući i smenu članova kriznog štaba. To telo, u kojem se nalaze i premijerka Ana Brnabić i ministar zdravlja Zlatibor Lončar, uveli su drakonske mere u prvoj fazi epidemije, ali su onda ukinuli sve restrikcije, pred nedavne parlamentarne izbore“, piše Dojče vele.

Preko
RTS N1

Povezani članci

Back to top button