Против Тачија и тројице сабораца ОВК Тужилаштво изводи 327 сведока

Тужилаштво суда за злочине ОВК у Хагу најавило је да ће имати 327 сведока на суђењу бившем команданту ОВК Хашиму Тачију и и још тројици саоптужених.

Они се терете за злочине над Албанцима, Србима и Ромима на Косову и у Албанији, 1998/99. Заједно са Тачијем, оптужени су Кадри Весељи, Реџеп Сељими и Јакуп Краснићи.

Оптужница Тачија (53), Весељија (54), Сељимија (50) и Краснићија (70) терети за злодела почињена у 42 нелегална притвора ОВК на Косову и у Албанији над најмање 407 притвореника, од којих је најмање 98 убијено, од марта 1998. до септембра 1999.

Како се чуло на данашњој расправи у стању у поступку, већина сведока са прелиминарног списка, који су тужиоци доставили браниоцима оптужених, исказ ће дати уживо у судници.

Изјаве педесетак сведока тужиоци планирају да у доказе уведу у писаном облику.

Весељијев заступник Бен Емерсон упозорио је да то значи да суђење „не може почети током 2022. године“ због великог броја сведока о чијим ће исказима одбрана морати да спроведе истрагу.

Емерсон је упозорио да ће суђење због великог броја сведока „трајати три и по године“.

Тужилаштво је раније тврдило да ће за почетак суђења бити спремно у јануару идуће године, а браниоци траже да процес не почне пре половине 2022.

Претпроцесни поднесак, у којем ће детаљно описати доказни поступак против оптужених, тужиоци намеравају да предају 17. децембра, ако им судија за претходни поступак Никола Гију то дозволи.

Од судије Гијуа тужиоци су поново затражили да рок за обелодањивање доказа одбрани продужи до 31. јануара идуће године.

Тај захтев, као и досадашњи приступ тужилаца обелодањивању доказа, наишао је на жестоке критике бранилаца, преноси Б92.

Тачијев заступник Грег Кихо рекао је да је „шокиран неефикасношћу тужилаштва“.

„Наши клијенти су у притвору од прошлог новембра, а тужиоци од вас траже још времена за обелодањивање доказа. Када ће се то завршити? Ви дајете налоге, тужиоци их не поштују, а хтели су да суђење почне ове године“, рекао је судији Кихо.

Још оштрији био је Весељијев бранилац Емерсон који је тужиоце оптужио да све време „лажу“, а судији Гијуу пребацио да то толерише.

„Лагали су вас када су тврдили да суђење може почети у јуну ове године, а ми смо упозоравали да реално не може да почне пре краја године. То је била њихова лаж, а нас су оптужили да вас обмањујемо“, нагласио је Емерсон.

Тужитељка Лосон одбацила је Емерсонове оптужбе као „потпуно непримерене и нетачне“.

Расправа о стању у поступку против Тачија и саоптужених се наставља.

Четворица оптужених ухапшена су на Косову 4. и 5. новембра прошле године.

У првом појављивању пред судом, од 9. до 11. новембра, сви су изјавили да нису криви за злочине из оптужнице.

(извор: Спутњик)Повезани чланци

Back to top button