Рагми Мустафа за Албаниан пост: Хил задужен да Србију одвоји од руског утицаја

Председник Националног савета Албанаца у Србији Рагми Мустафа изјавио је данас да га није забринула изјава амбасадора САД у Србији Кристофера Хила да дијалог Београда и Приштине нема везе са питањем Албанаца у три општине на југу централне Србије јер је, према његовим речима, он дужан да Србију одвоји од руског утицаја.

„Амбасадор Хил, наравно, заступа америчке интересе у Србији, а осим тога, он има дужност да Србију одвоји од руског утицаја и врати је на евро-западни утицај. Тако да су, наравно, његове изјаве у том правцу“, рекао је Мустафа у интервјуу за „Албанијан пост“.

Хил је јуче у Бујановцу изјавио да се Бриселски споразум тиче решавања питања КиМ, а не питања албанске мањине у три општине на југу централне Србије.

Амбасадор САД је нагласио да је питање албанске мањине у Србији искључиво питање државе Србије и поновио да „то са бриселским дијалогом нема никакве везе“.

Мустафа је навео да је „симетрија као прилика за стварање већег простора за мањине на Балкану“ стандард на којем Србија инсистира да постави за Србе на КиМ, а да ће то утицати и на друге земље, који ће користити исти стандард у односу на Београд.

„Ови стандарди неће остати sui generis… Мађарска, Бугарска, Румунија и Хрватска захтеваће исти стандард кад је у питању третман према националним мањинама у Србији“, истакао је он.

Мустафа је оценио да су захтеви Албанаца у три општине на југу централне Србије праведни и верује да ће се створити простор за спровођење ових захтева.

Према његовом мишљењу, питање Албанаца у три општине на југу централне Србије треба да буде приоритет изнад свих приоритета и влади привремених приштинских институција и влади Албаније, иако то није случај.

„Надамо се да ће то бити уврштено у коначан споразум“, рекао је Мустафа и додао да овај споразум треба да посредује, да створи простор поверења између приштинске владе и Београда.

Председник Националног савета Албанаца у Србији сматра да оно што се нуди Србима на КиМ не треба ускратити Албанцима у Србији и оцењује да би равноправан третман заједница створио трајни мир у целом региону.

(Албаниан пост)

Повезани чланци

Back to top button