Рајска Бања нова база за Куртијеве специјалце на северу Косова и Метохије

Трећи дан заредом, комплекс „Рајске бање“ у Бањској крај Звечана под стражом је Косовске полиције. Испред капије су наоружани полицајци, испред су непрекидно и једна или двоја патролна кола.

У објекту који је до 24. септембра ове године профитабилно радио, који је био на мети посетилаца и са Косова и из централне Србије али и из иностранства, који су због лековитих својстава бањске воде боравили овде и по 8, 10 или 15 дана, гостију тренутно нема, а све су прилике да их скорих дана неће ни бити.

Како је још прекјуче, приликом преузимања објеката, када су промењени катанци на улазним вратима, испред постављена стража, а радници који су се затекли унутра и који су радили на одржавању комплекса истерани, саопштено из Косовске агенције за приватизацију, „Рајска бања“ дата је под закуп Министарству унутрашњих послова Косова а рок закупа у тим изјавама није помињан.

Комплекс „Рајске бање“ који је, иначе, сем ресторана који је радио још неко време, затворен 24. септембра ове године, после трагичних догађаја у Бањској, убудуће ће, очекују наши извори са севера Косова и Метохије пре свега користити специјалне јединице приштинске полиције.

„Ту је хотел са око 40 лежајева, ресторан са око 100 места, спа центар и базени, па ће полицајци који буду користили комплекс имати сав комфор. Овде треба имати у виду да је већина косовских специјалних јединица које су распоређене на северу Косову смештена у контејнерима па ће ‘Рајска бања’ за њих бити одличан смештај“, каже један од наших саговорника.

„Рајска бања“ тако ће, наводе наши саговорници, уствари постати још једна база косовских специјалаца на северу Косова и Метохије.

„Положај Бањске и ‘Рајске бање’ је веома важан. Из њега ће специјалци моћи веома ефикасно да контролишу и пут који из Северне Митровице и Звечана поред Бањске, на пар стотина метара од комплекса а преко планине Рогозне води према Новом Пазару, односно према централној Србији. Тај пут годинама је, нарочито у случајевима када су административни прелази Јариње и Брњак били затворени, био једна од жила куцавица за људе са Севера који су неким послом морали у централну Србију, а користили су га и шверцери, ни то није никаква тајна. Близу је и један од путева који из Звечана, преко брда води ка Зубином Потоку а у непосредној близини је, на пар километара, и магистрала од Северне Митровице према Лепосавићу, односно Јарињу“, каже један од наших саговорника.

Базе косовских специјалаца на северу Косова од пре пар година, неке од прошле године, постављене су на локацијама близу административних прелаза Јариње и Брњак, у Шаљској Бистрици код Лепосавића и у Горњем Јасеновику код Зубиног Потока.

Контролни пункт код Бистричког моста постављен прошле године ових дана на магистрали Митровица – Лепосавић у међувремену је прерастао у мању базу, а приштинске власти су код Лепосавића у селу Дрен у међувремену започеле процес експропријације 70 хектара земље Срба староседелаца на којој би такође требало да никне једна од полицијских база.

Образлажући ово полицијско преузимање односно пленидбу имовине на северу, Арбен Лимани, генерални директор Агенције за приватизацију, просто је објаснио да је његова агенција „неко време покушавала да контактира лица или субјекте који су користили имовину, да одговора није било, па је затражена помоћ полиције за преузимање имовине“. 

„Правне разлоге“ за преузимање „Рајске бање“ дао је и бивши директор Косовске агенције за приватизацију Екрем Хајдари. Он је објаснио да „чињеница да је у просторијама овог комплекса“, после догађаја у септембру, „нађено оружје“ приштинским властима даје право да „одузму било који објекат или имовину која је коришћена за извршење кривичног дела“.

Иначе, према доступним подацима, организовано коришћење бањске термоминералне воде почело је још пре Другог светског рата а до 1999. године бања је била у поседу РМХК „Трепча“ и у њој је годишње боравило и до 5.000 гостију.

Пре седам година, 2016, почела је реконструкција запуштених објеката бање, а уговор о рестаурацији,  тадашњи директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић потписао је са Епархијом рашко-призренском Српске православне цркве и Привременим органом Општине Звечан.

У пројекат обнове Влада Србије, преко Канцеларије за КиМ, уложила је око седам милиона евра.

После пленидбе комплекса, директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић рекао је да „осим што су овом демонстрацијом силе још једном нападнута колективна права српског народа, прекршено је и у данашњем свету неприкосновено право на неповредивост имовине“. Петковић је додао да је „Рајска бања“ једна од стратешких инвестиција Београда на северу КиМ“.

Фото: Ризница

„Комплекс ‘Рајска бања’ изграђен је искључиво новцем Владе Републике Србије инвестираног преко Канцеларија за Косово и Метохију. Овај комплекс је отворен 2019. године и косовске институције нису у њега уложиле ни један једини динар те немају никаквог правног основа да буду у њему или глуме власнике овог комплекса“, саопштено је пре два дана из Српске листе.

Из Косовске агенције за приватизацију саопштили су, међутим, да имовина комплекса у Бањској припада друштвеном предузећу „Трепча Стандар“ чије је седиште у Северној Митровици. Џељаљ Свечља, косовски министар полиције додао је да је „улагање у овај објекат било ‘на црно’.

Мештани Бањске с једне стране су запањени, са друге застрашени могућношћу да комплекс у селу којим су се поносили, и од кога је више породица живело, који је привлачио стотине гостију постане полицијска база.

„Чисто насилништво, окупација, отимачина. Уместо аутобуса, гостију, туризма, прихода, хоће да нам под прозорима паркирају борна кола, а да селом шетају само специјалци. Ако се то деси, живот овде постаће јако тежак, ако не и немогућ за нас Србе“, речи су једног од мештана из села.

(РТ Балкан)

Повезани чланци

Back to top button