Ракић: Антисрпски наратив Приштине траје годинама

Реагујући на изјаву Аљбина Куртија за британски Гардијен да уклањање барикада не искључује жртве председник Српске листе Горан Ракић поручује да „антисрпски наратив Приштине траје месецима и годинама“.

„Наш народ је на својој кожи осетио колико је Приштини уопште стало до поштовања права нашег народа и потписаних споразума“, додаје Ракић.

Поручује да је последња изјава Аљбина Куртија превршила сваку меру, као и да је „рецепт за укљањање барикада врло прост“.

„Ослобађање свих ухапшених Срба, повлачење свих јединица са севера КиМ, уклањање свих тајних спискова и некаквих листа за одстрел Срба“, наводи Ракић.

Брнабић, Вучевић: Опасне претње Аљбина Куртија

Премијерка Србије Ана Брнабић реаговала је на изјаву Аљбина Куртија, коју је пренео и Гардијан

„Својим изјавама Курти још једном показује целом свету да оно што ради јесу претње убијања и насиље над Србима, уместо да уради оно што је једино рационално – да формира Заједницу српских општина, поштује владавину права и престане да хапси невине људе само зато што су Срби“, навела је Брнабићева на Твитеру.

Министар одбране Милош Вучевић позвао је Kфор да спречи насиље и терор над Србима на Kосову и Метохији и да хитно одреагује на опасне претње премијера привремних приштинских институција Аљбина Kуртија.

Он је истакао да Kурти „не поштује ни људска права ни устаљене европске вредности“.

„Србија не сме и неће дозволити нову ‘Олују’ ни нови погром из марта 2004, јер Србија јесте део цивилизованог света, фактор мира и стабилности“, навео је Вучевић у писаној изјави.

Аљбин Курти је, наиме, рекао да је забринут јер, према његовим речима, уклањање барикада не искључује жртве.

„Наша брига је да уклањање барикада не може искључити жртве. И зато желимо да будемо што је могуће пажљивији како бисмо били сигурни да неће доћи до дестабилизације и да ће постојати релативни мир и безбедност. Међутим, ово кршење законитости и уставности не можемо дозволити заувек. Дакле, да, ово мора да се заврши, што пре то боље“, рекао је Курти.

Повезани чланци

Back to top button