Ракић: Десет милиона евра за економски опоравак општина

Потпредседник Владе и министар локалне самоуправе Горан Ракић, на састанку на коме је разматрана ситуације због вируса Ковид 19, говорио је о подршци општинама за њихов економски опоравак.

Косовски премијер Авдулах Хоти, министар образовања и градоначелници општина, присуствовали су састанку саопштено је из Министарства локалне самоуправе.

Осврнувши се на ситуацију у вези са коронавирусом, како на Косову тако и у целом свету, Ракић је представио активности министарства на чијем је челу у време пандемије, као и планове за будућност.

Говорећи о помоћи и подршци општинама, поред многобројних пројеката који су у фази реализације, министар је истакао пројекте који се имплементирају кроз грантовну шему за општински учинак, где је издвојено 4,9 милиона евра од стране МЛС-а и влада Швајцарске, Шведске и Норвешке.

Такође је нагласио важност пројеката из Програма за развој друштвено економске инфраструктуре и међуопштинске сарадње чији је износ 573.347,00 евра, као и пројекат „Општина за младе“ који финансира јапанска Влада преко Светске Банке у вредности од три милиона евра.

Ракић је говорио и о плану Владе за економски опоравак:

„У односу са задњим актима које је Влада донела, односно одлуком бр. 01/23 о усвајању Плана за спровођење програма економског опоравка, министарство се обавезало да преузме одговорност за спровођење обавеза које произилазе из овог процеса. С тим у вези, 10 милиона евра биће расподељено општинама за управљање ситуацијом која је створена панденијом Ковид 19, као и 29 милиона за подршку општинама. Надаље, у складу са захтевом Канцеларије премијера, министарство је припремило предлоге пројекција улагања у инфраструктурне пројекте на локалном нивоу за период од пет година 2021. до 2025. у износу од 58.388.098,23 евра“, истакао је Ракић.

Министар за администрацију и локалну самоуправу на крају се захвалио свима на континуираној сарадњи и изразио посвећеност у борби против вируса, искрено надајући се што скоријем повратку нормалном животу, без пандемије.

Повезани чланци

Back to top button