Ракић и Вигемарк о безбедности и повратку

Министар за заједнице и повратак Горан Ракић, разговарао је јуче са  шефом Мисије владавине права и закона Европске уније на Косову (ЕУЛЕКС) Ларсом Гунар Вигемарком о безбедносној ситуацији за мањинске заједнице и како обезбедити одржив повратак расељених лица.

Двојица званичника разговарали су о новим владиним приоритетима, економској ситуацији на Косову и негативним ефектима пандемије Ковид-19 на владавину права.

Министар Ракић је истакао забринутост због честих напада на Србе, њихову имовину и ометања процеса повратка. Нагласио је да напади забрињавају онолико колико ћутња институција које треба да реагују на исте.

”Владавина права и закона је нешто што се мора поштовати. Када је реч о повратку расељених и обезбеђивању сигурног окружења за опстанак, морам да нагласим да се не поштују чак ни основни постулати владавине права у шта смо већ дуже време уназад уверени.”, рекао је Ракић.

Истакао је, да неко мора преузети одговорност за све негативно што се дешава, јер без преузимања одговорности и исправљања грешака из прошлости не може доћи до напретка у важним сферама живота и боље разумевање између два народа.

”Једино искреним залагањем и већим укључивањем мањинских заједница у процесе одлучивања може доћи до помака у поштовању људских права”, нагласио је Ракић.

Шеф мисије Вигемарк је истакао да би повећање броја припадника Полиције Косова из невећинских заједница, посебно у неким осетљивим локалним областима, могао бити један од начина за смањење тензија и изградњу поверења. Даље је информисао министра о ангажману мисије у праћењу злочина из мржње.

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button