Рањавање српских дечаке Тужилаштво у Урошевцу оквалификовало као случај изазивања опште опасности

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић изјавио је да је адвокат кога је ангажовала Канцеларија поднео захтев да се покушај убиства српске деце у Готовуши на Бадњи дан преквалификује у покушај тешког убиства, као и да ће епилог бити познат на новом рочишту заказаном за 16. март, а да ће о читавом случају бити обавештени и међународни представници.

Петковић је на свом Твитеру написао да се адвокат одлучио за тако нешто јер је тужилац из Урошеваца покушај убиства Стефана и Милоша Стојановића у Готовуши квалификовао као „изазивање опште опасности уз употребу оружја“, као да је, каже Петковић, припадник тзв. КБС Азем Куртај пуцао у ваздух, а не тешко повредио Стефана и Милоша.

„Забрињава да се за овакву квалификацију дела, у пракси не изриче ефективна казна затвора, већ условна осуда с новчаном казном. Очигледна је намера Приштине да спаси припадника КБС затвора, иако је реч о човеку који је пуцао у српску децу док су носила Бадњак с намером да их убије“, написао је Петковић.

Српска листа: Одлука тужиоца пример институционалног насиља

Српска листа указује да је одлука албанског тужиоца из Урошевца пример систематског и планираног институционалног насиља антисрпског режима Аљбина Куртија са циљем застрашивања и протеривања Срба са својих огњишта.

„И поред безброј материјалних доказа, изјава повређене деце и сведока овог гнусног, ничим изазваног напада на српску децу овај тужилац је уместо да овај злочин оквалификује као покушај тешког убиства дело оквалификовао као изазивање опште опасности уз употребу оружја!? Безобразлук и непостојање имало професионализма, људскости и одговорности се огледа у томе да је чак и унутар члана који дефинише ово дело изабрао оно најлакшег облика за које по судској пракси на Косову и Метохији судови изричу условне и новчане казне“, наводи, , Српска листа.

Они оцењују и да тако у пракси изгледа правда и право када су жртве Срби и њихова деца и то непосредно пред очима свих међународних организација и институција чији представници, како кажу, састављају улепшане извештаје о стању људских права на КиМ и „дувају у једра“ режиму Аљбина Куртија који говори о својој Влади као најдемократскијој, и као оној која поштује владавину права, права свих заједница и која грађане третира једнако без обзира на националност.

„Да иронија буде већа, исто то косовско правосуђе годинама уназад прогања Србе без иједног доказа, ставља на некакве листе за хапшење па чак и осуђује на дугогодишње затворске казне“, истиче Српска листа.

Према њиховим речима, ћутање Европске уније, као и свих њених чланица, амбасада Квинте, Унмика, Оебса, Еулекса и свих осталих организација на Косову и Метохији али и у читавој Европи који се баве стањем људских права на ову направду и безакоње је мрља на њиховим образима.

„Суза српске деце је кап која прелива чашу српског незадовољства и преко које ниједан од нас не може ћутке да пређе. Оваквим квалификацијама дела, поставља се само једно питање, које ће следеће српско дете бити жртва есктремиста и насилника који ће оваквим понашањем тужилаштва бити охрабрени“, закључила је Српска листа.

Повезани чланци

Back to top button