Ranjavanje srpskih dečake Tužilaštvo u Uroševcu okvalifikovalo kao slučaj izazivanja opšte opasnosti

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je da je advokat koga je angažovala Kancelarija podneo zahtev da se pokušaj ubistva srpske dece u Gotovuši na Badnji dan prekvalifikuje u pokušaj teškog ubistva, kao i da će epilog biti poznat na novom ročištu zakazanom za 16. mart, a da će o čitavom slučaju biti obavešteni i međunarodni predstavnici.

Petković je na svom Tviteru napisao da se advokat odlučio za tako nešto jer je tužilac iz Uroševaca pokušaj ubistva Stefana i Miloša Stojanovića u Gotovuši kvalifikovao kao „izazivanje opšte opasnosti uz upotrebu oružja“, kao da je, kaže Petković, pripadnik tzv. KBS Azem Kurtaj pucao u vazduh, a ne teško povredio Stefana i Miloša.

„Zabrinjava da se za ovakvu kvalifikaciju dela, u praksi ne izriče efektivna kazna zatvora, već uslovna osuda s novčanom kaznom. Očigledna je namera Prištine da spasi pripadnika KBS zatvora, iako je reč o čoveku koji je pucao u srpsku decu dok su nosila Badnjak s namerom da ih ubije“, napisao je Petković.

Srpska lista: Odluka tužioca primer institucionalnog nasilja

Srpska lista ukazuje da je odluka albanskog tužioca iz Uroševca primer sistematskog i planiranog institucionalnog nasilja antisrpskog režima Aljbina Kurtija sa ciljem zastrašivanja i proterivanja Srba sa svojih ognjišta.

„I pored bezbroj materijalnih dokaza, izjava povređene dece i svedoka ovog gnusnog, ničim izazvanog napada na srpsku decu ovaj tužilac je umesto da ovaj zločin okvalifikuje kao pokušaj teškog ubistva delo okvalifikovao kao izazivanje opšte opasnosti uz upotrebu oružja!? Bezobrazluk i nepostojanje imalo profesionalizma, ljudskosti i odgovornosti se ogleda u tome da je čak i unutar člana koji definiše ovo delo izabrao ono najlakšeg oblika za koje po sudskoj praksi na Kosovu i Metohiji sudovi izriču uslovne i novčane kazne“, navodi, , Srpska lista.

Oni ocenjuju i da tako u praksi izgleda pravda i pravo kada su žrtve Srbi i njihova deca i to neposredno pred očima svih međunarodnih organizacija i institucija čiji predstavnici, kako kažu, sastavljaju ulepšane izveštaje o stanju ljudskih prava na KiM i „duvaju u jedra“ režimu Aljbina Kurtija koji govori o svojoj Vladi kao najdemokratskijoj, i kao onoj koja poštuje vladavinu prava, prava svih zajednica i koja građane tretira jednako bez obzira na nacionalnost.

„Da ironija bude veća, isto to kosovsko pravosuđe godinama unazad proganja Srbe bez ijednog dokaza, stavlja na nekakve liste za hapšenje pa čak i osuđuje na dugogodišnje zatvorske kazne“, ističe Srpska lista.

Prema njihovim rečima, ćutanje Evropske unije, kao i svih njenih članica, ambasada Kvinte, Unmika, Oebsa, Euleksa i svih ostalih organizacija na Kosovu i Metohiji ali i u čitavoj Evropi koji se bave stanjem ljudskih prava na ovu napravdu i bezakonje je mrlja na njihovim obrazima.

„Suza srpske dece je kap koja preliva čašu srpskog nezadovoljstva i preko koje nijedan od nas ne može ćutke da pređe. Ovakvim kvalifikacijama dela, postavlja se samo jedno pitanje, koje će sledeće srpsko dete biti žrtva esktremista i nasilnika koji će ovakvim ponašanjem tužilaštva biti ohrabreni“, zaključila je Srpska lista.

Povezani članci

Back to top button