Расчишћавање канала после поплава: Трајковић – апели не помажу мораће да интервенише инспекција

Највише проблема приликом отклањања последица поплава, чишћења одводних канала и речних корита екипе општинске јавне служби имале су у Доњој Гуштерици, где су чистећи нагомилано смеће али и суво грање и дрвеће из корита реке Јањевке, само са једне локације одвезли више од 7 тона отпада.  

Директор Јавних служби општине Грачаница Владица Трајковић каже за Ризницу да ће од општинског одељења инспекције захтевати кажњавање несавесних грађана.

„Највише проблема је било у Доњој Гуштерици зато што је велика количина смећа узроковала закрчење на мостовима и пропустима. Овом приликом апелујем на грађане да не бацају смеће у кишне канале и речна корота јер онда праве проблем и поплаве првом комшији низводно“, рекао је Трајковић.

„Ово треба да буде наук свима. Ја ћу инсистирати да Одељење инспекције чешће обилази и кажњава неодговорне грађане на местима на којима смо имали највише проблема“, рекао је Трајковић додајући да је очигледно како апели и молбе не дају резултате.

Дезинфекција поплављених домаћинства и расчишћавање канала рађена је на основи захтева које су представници села упутили општинским властима. Трајковић наглашава да су до су до сада готово све критичне тачке очишћене од нагомиланог смећа.

„Очистили смо највећи број критичних тачака, испусне канале, канале за атмосферску воду, а данас наше екипе убрзано раде на чишћењу потока између Ајвалије и Грачанице, недалеко од магистралног пута Приштина – Гњилане, морамо брзо да делујемо јер се најављује опет киша“, наглашава Трајковић.

Апелује на грађане да буду стрпљиви јер иако раде у сарадњи са ЈКП „Екологија“ екипе не могу да стигну истовремено на више места те да ће редом решавати проблем за проблемом.

Током поплава у првој половини јануара на територији села Доња Гуштерица река Јањевка је поплавила 30 домаћинстава и кућа, а проблема је било и са Ситницом, Грачанком и Дреничком реком у Скуланеву, Лепини, Радеву, Сувом Долу, Горњој Гуштерици, Добротину, Грачаници, Лапљем Селу, Преоцу, Кузмину, Угљару.

И.М.

Повезани чланци

Back to top button