Рашић: Влада у Приштини мора да предложи модел ЗСО, уследиће постепено гашење институција Србије на Косову

Косовски министар за заједнице и повратак Ненад Рашић каже да приштинска влада најкасније до 18. априла мора да предложи бар модел самоуправљања за српску заједницу на Косову.

У интервјуу за данашњи број Нове Рашић је рекао да постоји петнаестак предлога ЕУ о самоуправи за Србе која би требало да се уклопи у правни оквир Косова.

„Примена би требало да почне када буде потписан цео споразум“, рекао је Рашић.

Такође је и појаснио да се „у другој тачки европског споразума о нормализацији односа Косова и Србије помиње признавање докумената“ и додао да не може да нађе други назив за то осим да је то „дефакто признање“ Косова.

„Ако то није дефакто признање, онда ја не знам шта је. Шта још треба да се деси, ако сте ви интегрисали све… Како је могуће да ви признајете документа ваше јужне покрајине? А шта је то, како се то назива, ако не признањем“, рекао је Рашић.

Према његовим речима, то представља постепено гашење свих институција Србије на Косову, које је почело одавно са судством и полицијом.

„Значи постепено гашење свих институција, а времено обмањивање грађана и флоскуле типа ‘таблице КМ остају’, ‘нема предаје’ и тако даље. Имате два начина на који Београд ‘оперише’. Први је онај тихи, у суштини је све урађено шта се од њих тражило. А други је накнадно обмањивање грађана“, рекао је Рашић.

Упитан шта би Београд могао да уради по питању уласка Косова у УН, Рашић сматра да Србију нико неће питати да ли даје сагласност за то.

Он је навео да на Споразум о нормализацији односа гледа из угла локалних Срба, односно како могу да заштите своја права и да је због тога подржао и споразум и сам концепт договора.

„Подсетићу вас да стално тензије и проблеме, због којих долази до нових расељавања Срба с Косова. Зато је сваки овакав договор за нас добар“, рекао је Рашић.

(Н1)

Повезани чланци

Back to top button