Разматра се могућност забране Тик Тока на Косову

Кренаре Согојева Дермаку, повереница Агенције за информације и приватност у Приштини (АИП) каже да ће безбедносне институције кренути у анализу и процену уколико Тик Ток буде забрањен на Косову.

Након анализа које је урадило више земаља а односе се на то да постоји опасност од ове платформе, питање Тик-Тока је покренуо и посланик Покрета Самоопредељење Димал Баша у извештају АИП-а.

Согојева Дремаку је рекла да ће, када се ово питање покрене, заједно са безбедносним институцијама кренути у анализу ситуације, али ће приштонска влада одлучити о забрани ове апликације.

„Ми као Агенција смо надзорници за спровођење закона о личним подацима. У светлу овог закона, Агенција не може донети одлуку о забрани ове платформе. Косова, у случају да се о томе одлучује након анализе свих безбедносних институција у земљи, мора постојати одлука Владе или Скупштине, да се ова платформа забрани“, рекла је Согојева-Дермаку за приштински портал КТВ. нет.

Она је даље додала да Тик Ток омогућава прикупљање личних података те да се Агенција суочавала са злоупотребама од стране ове платформе.

„Свесни смо да ова платформа омогућава прикупљање личних података. И ми смо се као Агенција суочили са случајевима да је преко ње извршено много линчова, злоупотреба личних података грађана до те мере да је случај садржао и елементе кривичног дела и упутили смо их полицији”, изјавила је она.

Повереница АИП је рекла да очекује да ће заједно са институцијама изнети предлог вишим органима за евентуалну забрану ТикТока.

У међувремену је позвао да се све друштвене мреже користе са опрезом.

Из безбедносних разлога САД, ЕУ и Велике Британије забраниле су коришћење апликације  тик ток на телефонима јавних службеника.

(Репортери)

Повезани чланци

Back to top button