Рибарске свађе вечерас у Београду

Београдска премијера представе „Рибарске свађе” Карла Голдонија, у адаптацији Иване Димић и режији Милана Караџића, који потписује и идејно решење сценографије, биће одиграна је у Установи културе „Вук”.

„Прилагодили смо превод са сплитског на наречје Црногорског приморја и померили време дешавања ближе шездесетим годинама 20. века тако да представа од ренесансног доба пређе у неореалистичко пучко доба. Ево зашто: хтео сам да извучем испред заграде један молски тон у овој иначе необуздано веселој комедији. Чињеница је да се код Голдонија ради о судбини малог сиромашног човека. Сви млади који се надају и гаје љубавну чежњу пуки су сиромаси и шансе за бољу будућност су им веома мале, што нам је у савременом тренутку блиско. Један од јунака нада се да ће у будућности имати макар малу барку да би имао шансе код оне која му је прирасла за срце и то је у основи тужно“ ‒ реч је редитеља о представи.

Како наводи, ово је пре свега изванредна комедија ситуације и комедија нарави.

„Медитерански темперамент ликова нуди материјал да се прикажу велики распони страсти, нагли преокрети, комични каламбури. То омогућује глумцима да прикажу спремност и велику занатску вештину, представља уживање за редитеља, а надамо се и за гледаоце наше представе“ ‒ објашњава Караџић.

У овом комаду, рађеном у копродукцији Народног позоришта у Приштини и Српског народног позоришта у Новом Саду, играју Небојша Ђорђевић, Аника Грујић, Срна Ђенадић, Александар Петковић, Бојан Стојчетовић, Александра Цуцић, Јелена Орловић… Костиме је осмислила Драгица Лаушевић, композитор је Саша Локнер, кореограф Небојша Громилић, а за сценски говор била је задужена Љиљана Мркић Поповић. Представа ће бити изведена и у уторак у 19 часова.

(извор: Политика)

Повезани чланци

Back to top button