Рукићи: Грчка привредна комора ће лобирати да Грчка призна независно Косово

Грчка привредна комора биће посвећена признању Косова од стране Грчке у циљу напредније и успешније економска сарадња и стварања погодне климе за инвеститоре изјавили су на заједничкој конференцији за штампу представници косовске и грчке привредне коморе, јавља Косовапрес.

Председник Привредне коморе Косова Берат Рукићи рекао је да се његов грчки колега обавезао да ће бити посвећен признању Косова онако како је лобирао за постизање Преспанског споразума.

„Ово је највиша посета једне економске делегације из земаља ЕУ и показује тежину коју Грчка даје економским односима са Косовом. Верујем да ће брзо кулминирати напреднијим политичким односима, уз признање од стране ове важне земље. Господин Михалос се такође обавезао да ће, онако како је лобирао за Преспански споразум, учинити и за део који се односи на признање Косова од стране Грчке, па ћемо бити врло отворени да помогнемо овом делу јер се тиме уклањају многе дилеме Грчких инвеститора “, рекао је Рукићи.

Председник Грчке привредне коморе Константинос Михалос рекао је да добра економска сарадња међу земљама захтева добру политичку сарадњу. С тим у вези, рекао је да ће бити посвећени да и Грчка призна Косово.

„Овде смо да пошаљемо поруку и превазиђемо празнине. Отворити врата развоја за пословну заједницу у глобализованом окружењу. Ово служи као порука за нас, као и за политички свет, не само у Грчкој и Европи, да врше притисак на учеснике ради признавања Косова. И у том духу, понудио сам позив да посетим Грчку како бисмо могли да имамо састанке између предузећа. И наравно, чињеница да ће нови премијер посетити Грчку у јулу као говорник на великој конференцији коју је одржао «Економист», мислим да је важан корак, и ми ћемо пажљиво пратити ситуацију“, рекао је он.

Рукићи је рекао да састанак са грчком делегацијом има посебан значај на пољу трговинске размене између Косова и Грчке као и заједнички приступ трећим тржиштима.

(извор: Косовапрес)

Повезани чланци

Back to top button