Сајам меда у Грачаници: Квалитет имамо, али паша и даље проблем

Међуопштински сајам меда у организацији Удружења пчелара „Нуклеус“ одржан је пети пут у Грачаницу. Мед и производе од меда изложило је двадесетак пчелара из Грачанице и околине, Косовског Поморавља и Сиринићке жупе.

Мед који производе пчелри са Косова и Метохије високог је квалитета, али је његова производња недовољна. Климатске промене, недостатак пашњака и загађена животна средина, главни су узорци што је број пчелара на централном Косову упола мањи у односу на претходне године, тврде у удружењу пчелара „Нуклеус“ из Грачанице.

 

„У Грачаници је било више од 100 пчелара али се последњих година тај број преполовио. Укупан број пчелара на читавом Косову износи око 2000“, каже Младен Ђокић председник овог удружења. Мед овдашњих произвођача, према анализама урађеним у Тузли, садржи 16 посто влаге, што је одличан однос будући да је идеан проценат влаге до 21, наводи Ђокић.

„То значи да је мед зрелији и он прописно складиштен може да траје и до пар хиљада година. Ми смо изузетно поносни на наш мед и наш квалитет. Имамо квалитет али немамо квантиет, проблем је паша“, истиче овај искусни пчелар.

Пчелари упозоравају да су дуг кишни период овог пролећа после кога је уследило више од 60 сушних дана услвило појаву болести и слабу пашу. Да би се поред квалитета постигао и кванитет у производњи меда неохпходно је да поред пчелара вредно ради и читава заједница на челу са локлном самоуправом. За почетак довољно је уклонити дивље депоније и озеленити и пошумити јавне површине и први резлтати биће видљиви већ након пар година, поручују пчелари.

(Ризница)  

Повезани чланци

Back to top button