Санирају се последице јучерашњег невремена у Србији

Након јаког невремена које је у уторак захватило Србију, у току је уклањање последица и процена штете. Угашен је пожар који је избио у дворишту зграде ЕПС-а у Новом Саду, због чега је део града бБио без струје. Евакуисано је пет особа и беба на подручју Новог Пазара и Ужица.

Невреме праћено градом и јаким ветром захватило је јуче поподне Србију. Најјачи пљускови и град били су у Мачви, Бачкој, Срему, на подручју Златиборског округа.

Женска особа страдала је у Сомбору када је стабло пало на возило којим је управљала.

Ватрогасци-спасиоци током поподнева евакуисали су пет особа и бебу.

У Пожеги су се излили бујични потоци. У Новом Пазару се на појединим местима излиле реке Рашка и Трнавица.

Јуче је проглашена ванредна ситуација на целој територији града Новог Пазара због штете настале током јаког невремена праћеног пљусковима и крупним градом који су без престанка падали сатима у том граду.

На појединим местима излиле су се реке Рашка и Трнавица, а поплављено је неколико домаћинстава.

Механизација је на терену, а протекле ноћи на најкритичнијим локацијама дежурале су екипе Штаба за ванредне ситуације.

У ужичком крају током јучерашњег невремена пало је близу 40 литара кише по квадратном метру, па кишна канализација није успевала да прихвати сву воду.Било је и одрона, оштећења путне инфраструктуре, а нестајало је и струје, јавља РТС.

Иако је противградни центар дејствовао са више противградних станица, има оштећења и пољопривредних усева. Данас се очекује процена штете.

У дану после јаких пљускова и невремена у појединим крајевима Србије вожња може бити напорнија, јер постоји опасност наиласка на остатке наноса земље или поломљеног грања, саопштио је АМСС.

Пљускови у појединим крајевима и данас могу бити праћени јаким ветром, који у кратком времену доносе већу количину воде на коловоз, због тога возило постаје нестабилно, вожња несигуна и ризична, а кварови, саобраћајне незгоде и прекиди учестали, додају из АМСС-а.

Присутна је и опасност од одрона на путевима кроз усеке, па треба избегавати планинске путеве друге и треће категорије.

И данас поподне на снази ће бити наранџасти метео-аларм. Поподне ће бити поново услова за непогоде.

Како најављују метеоролози, очекује се променљиво облачно време са сунчаним интервалима, али нестабилно, повремено с кишом, пљусковима и грмљавином, који ће у другом делу дана локално бити и израженији уз град и количину падавина до 40 mm (локално и више).

Повезани чланци

Back to top button